Proljeće nam je zakucalo na vrata i donijelo nam je svoju čaroliju mirisa, boja, osjećaja. Mnogi od nas osjećaju umor, pospanost, a s druge strane radost jer nam dolazi toplije vrijeme i završilo je doba mirovanja. Zapravo - radili smo sve osim što smo mirovali. Naše tijelo imalo je manje aktivnosti, zbog hladnoće u zraku, kratkog dana, manjka sunca povukli smo se u domove, ali je naš um aktivno radio s obzirom na okolnosti u kojima smo se našli. I naše emocije su radile. Stres nam je postao takav suputnik da ga više i ne primjećujemo. On je tu i utječe na naše tijelo, navike i reakcije. 

Nosite li se sa stresom tako da posežete za hranom? Pišem vam o tome jer je to bio moj način funkcioniranja jako dugo. Zima je bila vrijeme gdje sam površno koketirala s dijetama. Proljeće je bio alarm, tada bih pomislila: Kreni brzo, ako misliš do ljeta biti zgodna mršava, atraktivna i ako želiš stati u sve one odjevne kombinacije! Brzo odaberi neku dijetu. 

U proljeće nas mediji posebno obasipaju novim dijetama koje garantiraju brze rezultate, primjerice: Za tjedan dana izgubit ćete sedam kila. Istina, probala sam i izgubila šest kilograma i vratila deset, i to ne jedanput. Dok nisam shvatila - dijete ne funkcioniraju! 

Izvorno značenje riječi dijeta (grč. diaitao - liječim, diaita lat. diaeta način života) uredan način života - s obzirom na hranu, piće, spavanje i odmor. Promjenom odnosa prema sebi mijenja se i naš odnos prema hrani.

Dok sam tražila rješenje u dijetama, bila sam sve deblja i deblja i sve nezadovoljnija, tužnija i bjesnija. Na cijeli svijet oko sebe. Bila sam neiskrena prema sebi, zavaravala se o količini hrane koje unosim. Nalazila sam izgovore za svako svoje ponašanje i razmišljala: Jadna ja, meni ništa ne može pomoći, mene nitko ne razumije, ne voli. Ja se debljam od čaše vode.

Sve ovo izgovarala sam u sebi. Nikada okolini. Moj unutarnji dialog bio je sve samo ne podržavajući i poticajan. I tad ga nisam bila svjesna, odnosno nisam ga željela biti svjesna. Jer trenutak kada sebi priznamo što radimo i izgovaramo, to je trenutak odluke. 

Dubravka Fazlić
Privatni album Dubravka Fazlić

Preuzimanje odgovornosti, izlazak iz zone u kojoj je toliko ugodno, spoznaja da sam ignorirala sebe, svoje potrebe, sve je to zaprepašćujuće. Ali neophodno. Spoznaja da sam tražila priznanje i ljubav od drugih, a sebe nisam voljela, nisam znala kako jer si nisam bila dovoljno lijepa, pametna, mršava, okretna….

Kada sam promijenila pristup prema sebi i način na koji se odnosim prema sebi, moj odnos prema hrani se promijenio. Moja promjena postala je trajna. Izgubila sam 38 kilograma. Promijenila sam se psihički, emocionalno i fizički. Cijeli moj unutarnji svijet se promijenio, time i svijet u kojem živim. Volim sebe, radujem se svakom svom i padu i uspjehu. U svome tijelu osjećam se ugodno, onako ugodno kao kad ste zavaljeni u fotelju. I fino vam je. Prijateljica sam sebi. Sve kreće od emocije i od nas samih. Na vama je da skupite hrabrost i uputite se na putovanje. Putovanje koje će vam donijeti promjenu. Putovanje na kojem ćete upoznat najčudesniju osobu, upoznat ćete sebe.

Zapitajte se - što to hranite?

Pronalaskom sebe, našla sam i svoj životni put. Promijenila sam zvanje i sada pomažem ljudima da upoznaju sebe, nauče se nositi sa stresom, upoznaju svijet svojih misli is svojih emocija. Imate problema s kilogramima, emocijama? Kreirala sam program pod nazivom 'Što to hraniš?'Za više informacija o programu pošalite mi mali na dubravka@dubravkafazlic.com.