Katkad nas nešto ili netko jako iritira, ali situacija je takva da se ne možemo jednostavno udaljiti od toga. To ne znači da moramo trpjeti i osjećati se nemoćno dok u nama raste nervoza – stres i nemir možemo umanjiti jednostavnom vježbom usredotočene svjesnosti koju je moguće prakticirati bilo gdje.

1. Nađite mjesto na kojem možete stajati, sjesti ili leći kako biste dobili osjećaj sigurnosti i stabilnosti. Triput duboko udahnite kroz nos i izdahnite kroz usta. Potom nastavite disati kao i inače.

2. Osjetite kako vam je opušteno čelo, zatim oči, čeljust, cijelo lice. Osjetite opuštenost te nastavite opuštati vrat, ramena i trbuh. Zamislite kako vaše srce zrači poput sunca. Potom vidite sebe u središtu tog toplog svjetla.

3. Pošaljite sebi sljedeće namjere: Neka budem slobodan/na od patnje. Neka nađem mir i radost – poslije svakog ponavljanja napravite stanku kako biste se još više opustili.

4. Zamislite ono što vas iritira ili osobu koja vas iritira te kako ste odvojeni od toga; osobama možete nježno poželjeti: Budi slobodan/na od patnje, Nađi mir i radost. Zamijetite kakvo vam je disanje, kakvo vam je tijelo, kakav vam je um; osjećate li se opuštenije, je li vam lakše.


Izvor: mindful.org