Sunčane pjege, poznate i kao solarni lentigo (male, tamno obojene mrlje na koži uzrokovane povećanjem broja melanocita, stanica koje proizvode melanin) nastaju neminovnim izlaganjem UV zrakama, a mogu se pojaviti kao dugogodišnja posljedica istog. Potencijalno mogu postati veće i tamnije što je izlaganje veće, a time se umanjuje mogućnost njihova izbjeljivanja pa je korisno prevenirati njihovu pojavu, a vidite li njihove naznake, reagirati čim prije.

Najučinkovitiji način smanjivanja rizika od sunčanih pjega jest izbjegavanje izlaganja u periodu od 10 do 14 sati jer je tada sunce najjače. Redovito nanošenje krema sa zaštitnim faktorom također će pridonijeti kvaliteti i zdravlju kože, ali jedan vitamin je idealan sastojak, ukoliko vaša koža na njega nije osjetljiva pa svakako prvotno testirajte proizvode koji ga sadrže. Riječ je o vitaminu C koji štiti kožu od štetnih slobodnih radikala uzrokovanih UV zračenjem, a dobro je znati kako ga treba nanositi na prethodno očišćenu kožu prije hidratantne kreme i kreme za sunčanje.

Istraživanje objavljeno na Harvard Health sugerira kako se posebno uspješno smatra kombinacija ovog vitamina s drugim sastojcima za topikalnu primjenu. Uz snažan oksidans poput ferulinske kiseline, a koja štiti od okolišnih agresora i pomaže održati kožu sjajnom i zdravom, dobro se slaže i s vitaminom E. Zahvaljujući njemu umanjuje se crvenilo te dodatno zaštićuje.
U kliničkim ispitivanjima, većina sudionika koji su lokalno primjenjivali vitamin C imali su poboljšanje tamnih mrlja uz vrlo malo iritacije ili nuspojava. Osim toga, pokazalo se kako može pomoći kod akni svojim protuupalnim svojstvima jer sudjeluje u kontroli proizvodnje sebuma (ulja) u koži.

Uz sve dobrobiti koje vitamin C može učiniti za kožu, postoji jedna ključna stvar koju treba imati na umu kada se koristi u borbi s tamnim mrljama –treba znati odabrati odgovarajuću vrstu proizvoda i način njihove primjene. Kako biste ga što bolje iskoristili pripazite na sljedeće:

Serum s vitaminom C obično se nanosi jednom ili dva puta dnevno. Rutina treba započeti čišćenjem, toniziranjem, a zatim se nanosi serum. Tek na kraju nanesite hidratizirajuću kremu. Proizvodi koji sadrže niacinamid mogu ga učiniti manje učinkovitim, stoga ih u situaciji hiperpigmentacije i tretiranju mrlja ne koristite zajedno.

Zaključno, kombinirajte ga sa sastojcima poput cinka, vitamina E, aminokiseline tirozin i ferulinske kiseline, kako biste postigli što veću efikasnost.