Sirtfood dijeta postala je popularna zahvaljujući knjizi The Sirtfood Diet, autora Aidana Gogginsa i Glena Mattena.

Dijeta se temelji na konzumaciji određenih namirnica koje su bogate sirtuinima ili potiču njihovu aktivnost. Sirtuini su skupina proteina koji su uključeni u regulaciju različitih metaboličkih procesa u tijelu. Oni djeluju kao enzimi koji moduliraju aktivaciju gena povezanih s raznim staničnim procesima. Ovaj plan prehrane uključuje namirnice kao što su tamna čokolada, crno vino, zeleni čaj, jabuke, luk, kupus, borovnice i druge.

Također, dijeta promovira kalorijsku restrikciju tijekom prvih nekoliko dana, a zatim uključuje različite recepte koji koriste sirtuinima bogate namirnice. Sirtfood obroci sastoje se od namirnica koje sadrže protein sirtuin - datulje, borovnice, kava, kelj, rukola, peršin, celer, zelene jabuke, soja, jagode, čokolada s 85 posto kakaa i kurkuma.

Ova je dijeta vremenski koncipirana u 3 tjedna i podijeljena je u 2 faze:

a) prva faza traje tjedan dana, a tada je preporučeno 3 dana unositi po 1000 kalorija dnevno dobivenih od zelenog soka od kelja, rukole, peršina, celera, zelene jabuke, limuna i zelenog čaja i jednog Sirtfood obroka, dok se iduća 4 dana piju dva soka i jedu dva obroka što zajedno iznosi 1500 kalorija. 

b) druga faza je faza održavanja i traje 14 dana tijekom kojih se jedu po tri Sirtfood obroka i pije jedan sok.

Od poznatih osoba koje povezujemo s ovom dijetom je i glazbena zvijezda Adele. Ona je nedavno otkrila kako je uspješno skinula preko 45 kilograma. Naravno, osim što je slijedila ovaj poseban režim prehrane, Adele je i naporno trenirala.

*Prije nego što se odlučite za bilo koju dijetu, uvijek je dobro konzultirati se s liječnikom kako biste bili sigurni da odgovara vašem zdravstvenom stanju i da je prikladna za vaše individualne potrebe i ciljeve.

Izvor: Elle