Danska dijeta poznata je i pod nazivom danska kraljevska bolnička dijeta. No, kako god se zvala, čini se kako je ova dijeta postala posebno popularna danas. Razlog tome vjerojatno leži u činjenici da se kilogrami brzo gube, ali ipak važno je napomenuti kako je težinu kasnije teško održavati.

Danska dijeta: Priča o porijeklu
Prema raznim izvorima na internetu, dansku dijetu osmislio je netko od liječnika u bolnici u Danskoj kako bi se postigao brz gubitak težine kod pretilih pacijenata prije operacije . Dijeta je zamišljena kao kratkoročni plan i trebala bi se provoditi pod strogim liječničkim nadzorom, a tijekom trajanja preporučuje se minimalni unos kalorija i ograničen izbor namirnica.

Ipak, većina liječnika i drugih zdravstvenih radnika ne bi preporučila ovako niskokalorične dijete koje ne uključuju sve bitne hranjive tvari prije kirurškog zahvata. Za nesmetan oporavak, American Society of Anesthesiologists predlaže zdravu prehranu prije operacije. Ispunjavanje vaše prehrane hranom bogatom hranjivim tvarima osigurava tijelu resurse koji su mu potrebni da se nosi sa stresom i ozdravljenjem nakon bilo kojeg kirurškog zahvata.

Dijeta uključuje samo dvije skupine namirnica
Što jedete na danskoj dijeti? Pa, ne previše. Iako postoje mnoge verzije danske dijete, općenito ste ograničeni na samo dvije skupine namirnica — proteine i povrće, s nekoliko izbora iz bilo koje skupine. Danska dijeta izbacuje svo voće, cjelovite žitarice i mliječne namirnice, iako ćete možda pronaći neke verzije plana koje uključuju nezaslađeni obični jogurt i raženi kruh.
Vrste namirnica dopuštenih na dijeti uključuju:

  • Voda, nezaslađeni crni čaj ili kava
  • Nemasni proteini kao što su govedina, janjetina, perad i jaja
  • Povrće s niskim udjelom ugljikohidrata poput rajčice, špinata, celera i cvjetače

Na danskoj dijeti dopušteno je jesti tri obroka dnevno u točno određeno vrijeme, a međuobroci se trebaju izbjegavati. Ako osjetite glad, preporučuje se popiti vodu.

Tipični jelovnik danske dijete

  • Doručak do 8 sati: crna kava i voda
  • Ručak u 13 sati: 150-200 g nemasnog mesa ili dva jaja i povrće
  • Večera u 18 sati: 150-200 g nemasnog mesa i povrće

Dijete se trebate pridržavati samo 13 dana, a ne smijete je ponavljati najmanje iduće dvije godine. 

Nutritivna analiza
Ne bi trebalo biti teško pogoditi zašto gubite na težini tijekom pridržavanja ove dijete – to je zato što je vrlo niskokalorična! Procjenjuje se da tijekom danske dijete unosite oko 600 kalorija dnevno, ali prema National Heart, Lung and Blood Institute ne biste trebali slijediti nikakvu dijetu za mršavljenje koja sadrži manje od 800 kalorija bez nadzora liječnika.

Većina muškaraca i žena može smršaviti ograničavanjem unosa kalorija na 1200 do 1800 dnevno. Broj kalorija koji vam je potreban za mršavljenje ovisi o vašoj dobi, spolu, sastavu tijela i razini aktivnosti. Ako niste sigurni koliko kalorija je dovoljno da unosite za mršavljenje, posavjetujte se s registriranim dijetetičarom.

*Umjesto ekstremnih dijeta, preporučuje se zdrav i održiv pristup prehrani koji uključuje raznovrsnu hranu, uravnotežen unos hranjivih tvari i umjerenu količinu kalorija. Ako razmišljate o promjeni prehrambenih navika, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom kako biste pronašli siguran i održiv put prema svojim ciljevima.

Izvor: livestrong