Jeste li već imali prilike probati žižule? Ova voćka još uvijek nije toliko zastupljena u našoj prehrani, a u Europi pretežito raste na mediteranskom području. Riječ je o slatkom voću koje se može sušiti i koristiti u slasticama ili jesti svježe kao zdravi međuobrok. Kada se jedu svježe, imaju malo kalorija, ali puno vlakana i antioksidansa, piše Healthline.
Plod žižule, također poznat kao crvena ili kineska datulja, porijeklom je iz južne Azije, ali je postao popularan diljem svijeta. Evo kojim sve nutritivnim blagodatima obiluju.
1. Plod je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima
Plod žižule ima malo kalorija, ali je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima. Porcija od 100 grama sirove žižule, ili oko 3 ploda, osigurava:
- Kalorije: 79
- Proteini: 1 gram
- Masti: 0 grama
- Ugljikohidrati: 20 grama
- Vlakna: 10 grama
- Vitamin C: 77% dnevne vrijednosti (DV)
- Kalij: 5% DV
Zbog visokog udjela vlakana i niske kalorijske vrijednosti, žižule su odličan i zdrav međuobrok. Sadrže nekoliko vitamina i minerala, ali su posebno bogate vitaminom C, važnim vitaminom sa svojstvima antioksidansa i jačanja imuniteta.
2. Antioksidativna svojstva
Plodovi žižule obiluju s nekoliko antioksidativnih spojeva, prvenstveno flavonoidima, polisaharidima i triterpenskim kiselinama. Ujedno sadrže i visoke razine spomenutoga vitamina C koji također djeluje kao antioksidans.
Antioksidansi su spojevi koji mogu spriječiti i poništiti štetu uzrokovanu viškom slobodnih radikala. Smatra se da slobodni radikali uvelike doprinose nekoliko kroničnih stanja, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca i neke vrste raka.
3. Potpora dobroj probavi
Visok sadržaj vlakana u žižulama može poboljšati probavu. Oko 50% ugljikohidrata u voću dolazi iz vlakana koja su poznata po svojim blagotvornim učincima na probavu.
Štoviše, ekstrakti žižule mogu pomoći u jačanju sluznice želuca i crijeva, smanjujući rizik od oštećenja od čira, ozljeda i štetnih bakterija koje mogu prebivati u crijevima.
4. Poboljšava san i rad mozga
Ovo se voće naširoko koristi u alternativnoj medicini za poboljšanje kvalitete sna i rada mozga, dok novija istraživanja pokazuju da bi njihovi jedinstveni antioksidansi mogli biti odgovorni za ove učinke.
5. Jačanje imuniteta
Žižule se ističu kao moćan saveznik za jačanje imuniteta zbog svojih jedinstvenih sastojaka i korisnih učinaka na organizam, a antioksidativni spojevi, poput lignina, potiču proizvodnju imunoloških stanica koje su ključne za obranu tijela od infekcija i bolesti.