Godine konzumiranja više dodanih šećera nego što je preporučeno - zajedno s drugim aspektima prehrane, genetike, spavanja i razine stresa - mogu pridonijeti većem riziku od bolesti. Savezni zdravstveni dužnosnici preporučuju da ne više od 10 posto dnevnih kalorija dolazi od dodanih šećera - ako dnevno unosite 2000 kalorija, to znači da ne unosite više od 50 grama šećera dnevno, navodi The New York Times.

S vremenom, prekomjerna konzumacija dodanih šećera može povećati rizik od zdravstvenih problema. Evo kako se to može odigrati u različitim dijelovima vašeg tijela.

1. Usta

Potencijalni problemi s dodanim šećerima počinju u vašim ustima. Ovdje određene bakterije razgrađuju šećere i proizvode kiseline, koje na kraju mogu nagrizati zubnu caklinu. Slina može neutralizirati te kiseline, ali ako nastavite s konzumiranjem slatke hrane i pića tijekom dana, razina kiseline ostat će visoka, povećavajući rizik od karijesa.

Prehrana bogata slatkim pićima poput gaziranih sokova i sokova također može promijeniti mikrobiom vaših usta – povećavajući broj bakterija koje proizvode kiselinu i smanjujući one korisne.

2. Crijeva

Većina slatkih namirnica sadrži nekoliko vrsta šećera. U tankom crijevu se razgrađuju na jednostavne šećere, i to uglavnom glukozu i fruktozu

Iako tijelo može lako apsorbirati glukozu iz crijeva, neki ljudi imaju problema s apsorpcijom fruktoze koja se nalazi u velikim količinama u mnogim voćnim sokovima, zaslađivačima poput agavinog sirupa i pićima zaslađenim kukuruznim sirupom s visokim udjelom fruktoze. Ako se fruktoza zadržava u crijevima, bakterije je mogu fermentirati, što može uzrokovati plinove, nadutost i bolove u trbuhu.

3. Mozak

Glukoza osigurava osnovno gorivo za vaš mozak - kada šećer u krvi poraste, molekule glukoze prelaze u mozak, ali ako imate veliki skok šećera u krvi i val inzulina, razina glukoze može pasti sat ili dva kasnije. Zbog toga se možete osjećati razdražljivo, umorno i gladno - i možda ponovno poželjeti nešto slatko.

Šećer – njegov okus u ustima, apsorpcija u crijevima, pa čak i pogled ili miris slatke hrane koju volite – uzrokuje porast dopamina u vašem mozgu, ali to je ujedno i evolucijski signal koji vas tjera da nastavite jesti izvore lakih kalorija.

4. Jetra

Konzumacija previše dodanog šećera može uzrokovati da jetra pretvori višak šećera, osobito fruktozu, u mast, a ta se masnoća tada može akumulirati u organu. S vremenom to može doprinijeti onome što se naziva nealkoholnom masnom bolešću jetre.

Procjenjuje se da 4 od 10 ljudi u svijetu ima to stanje - od kojih mnogi to ne znaju, budući da obično ne uzrokuje simptome dok nije uznapredovalo. To je najbrže rastući razlog zašto ljudi trebaju transplantaciju jetre u Sjedinjenim Državama.

5. Srce

Pretjerana konzumacija šećera također je povezana s visokim krvnim tlakom. Dio dodatne masnoće napravljene od šećera u jetri može se otpustiti u krv, povećavajući razine triglicerida i LDL-a, ili "lošeg" kolesterola. S vremenom to može začepiti krvne žile.

Visoki krvni tlak i visoki kolesterol - zajedno s prekomjernom težinom koja može nastati zbog konzumacije slatke hrane i pića - mogu povećati rizik od srčanih bolesti.