Povrće čiji se vrhunac sezone događa tijekom proljeća snižava tlak i jača zdravlje mozga, a odlično se slaže s ostalim proljetnim povrćem i okusima, poput graška, česnjaka ili mladog krumpira. Jedna od prvih asocijacija na ovu biljku je asparaginska kiselina kojom obiluje, a upravo onda doprinosi prepoznatljivom mirisu. Dakako, riječ je o šparogama.
Najčešća vrsta šparoga je zelena, ali postoje i bijele (nježnije i teže za uzgoj) te ljubičaste (manje i slađeg okusa). Bez obzira koju vrstu odaberete, šparoge su ukusno i svestrano povrće koje se može pripremiti na razne načine ili uživati sirove u salatama.
Health navodi brojne zdravstvene prednosti koje donose šparoge, a u nastavku dijelimo neke od njih.
1. Snižavaju krvni tlak
Šparoge sadrže kalij - važan nutrijent za zdravlje srca, kostiju, bubrega i živaca, prema NIH-u. Također sadrže spoj zvan asparaptin koji može poboljšati protok krvi i time smanjiti krvni tlak.
2. Pomažu u borbi protiv raka
Poput avokada, kelja i prokulica, šparoge su bogat izvor glutationa, detoksikacijskog spoja koji pomaže u razgradnji kancerogenih tvari i slobodnih radikala, prema istraživanju objavljenom 2022. godine u Frontiers in Nutrition. Zahvaljujući glutationu, konzumacija šparoga može pružiti zaštitu od nekih vrsta raka.
3. Bogate su antioksidansima
Šparoge su visoko rangirane među povrćem po sposobnosti neutralizacije ćelijskih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Uz ostale potencijalne anti-age namirnice, šparoge mogu usporiti proces starenja i smanjiti upalu.
4. Poboljšavaju funkciju mozga
Još jedna anti-age korist ovog proljetnog povrća jest ta da može pomoći mozgu u borbi protiv kognitivnog pada. Poput lisnatog povrća, šparoge sadrže folat koji zajedno s vitaminom B12 - prisutnim u ribi, peradi, mesu i mliječnim proizvodima - smanjuje rizik od kognitivnih oštećenja, prema studiji iz 2021. godine objavljenoj u The American Journal of Clinical Nutrition.
5. Prirodni su diuretik
Šparoge sadrže spojeve koji djeluju kao prirodni diuretici, povećavajući proizvodnju urina i pomažući tijelu da se riješi viška soli. To može biti korisno osobama koje pate od edema (nakupljanja tekućine u tkivima) i onima s visokim krvnim tlakom ili srčanim bolestima.
Ako vam je potrebna inspiracija za zanimljive recepte sa šparogama, pogledajte ovdje.