Žučni mjehur skladišti žuč proizvedenu u jetri koja je važna za probavu masti, a žučni kamenci mogu uzrokovati jake bolove ako začepe žučne puteve. Operacija, često laparoskopska, često se koristi za uklanjanje žučnih kamenaca, dok lijekovi i posebna dijeta također mogu pomoći u liječenju ovog problema, piše Healthline.

Neki ljudi sa žučnim kamencima ne osjećaju nikakve simptome, ali kod drugih se simptomi mogu manifestirati na ovaj način:

  • bol u gornjem desnom dijelu trbuha, osobito nakon obroka i masne hrane
  • probavne smetnje
  • plinovi
  • nadutost
  • mučnina
  • povraćanje
  • žutica
  • vrućica
  • urin boje čaja

Žene imaju veću vjerojatnost razvijanja žučnih kamenaca nego muškarci, a osobito trudnice, žene koje koriste hormonsku kontracepciju koja sadrži estrogen i osobe koje koriste hormonsku nadomjesnu terapiju koja sadrži estrogen za simptome menopauze. Ostali čimbenici rizika uključuju:

  • pretilost
  • brzo mršavljenje
  • dijabetes
  • prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima i kalorijama, ali siromašna vlaknima

Ako imate žučne kamence, potrebno je usredotočiti plan prehrane na cjelovitu hranu koja je bogata esencijalnim nutrijentima, poput vlakana. To može uključivati povrće, voće, grah, cjelovite žitarice i nemasne izvore proteina. Žučna dijeta obično se fokusira na smanjenje unosa masti, posebno zasićenih masti i trans-masnih kiselina, jer mast potiče lučenje žuči. Također se preporučuje redovita i umjerena konzumacija hrane te izbjegavanje velikih porcija u jednom obroku kako bi se smanjila stimulacija lučenja žuči.

U nastavku donosimo listu dopuštenih i zabranjenih namirnica za žučnu dijetu.

Dopuštene namirnice:

  • Povrće (osim onog koje izaziva plinove kao što su kupus i prokulice)
  • Pileće meso, puretina, riba
  • Mliječni proizvodi s niskim udjelom masti
  • Cijela zrna, žitarice, tjestenina, kruh od cjelovitog zrna
  • Nemasne juhe i umaci
  • Ulje i maslac u ograničenim količinama
  • Voda, biljni čajevi

Namirnice koje treba izbjegavati:

  • Masna mesa poput svinjetine i govedine
  • Prerađena hrana bogata zasićenim mastima i trans-masnim kiselinama
  • Punomasni mliječni proizvodi
  • Pržena hrana i brza hrana
  • Jaja i punomasni sir
  • Alkohol i kofein
  • Voće i orašasti plodovi (lubenica, dinja, dunja, bademi, orasi, lješnjaci)