Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZNAKOVI NARCISOIDNOG KOLAPSA: Prepoznajte ih na vrijeme i saznajte kako se s njima suočiti

Ponekad smo vezani uz ljude iz spektra narcisoidnog poremećaja i važno je pripremiti se za trenutke u kojima oni gube kontrolu te znati zašto se to događa i kako reagirati

 narcisoidnost.jpg Izvor: Pexels

Mnogo se govori o detektiranju narcisoidnog poremećaja osobnosti i znakovima prepoznavanja, ali valja uzeti u obzir činjenicu kako i dalje govorimo o individuama, koji baš kao i ostali, imaju kompleksne varijable unutar ponašanja. Onima, koji su iz vjernosti, obiteljskih spona ili prijateljstva, u kontaktu s osobama koje pripadaju ovom aspektu ličnosti, važno je znati kako prepoznati znakove neizbježnog scenarija, a koji obuhvaća kolaps.

Narcisoidni kolaps nastaje u trenutku kada narcisoidna osoba prestane biti sposobna održavati svoj grandiozan, samopouzdani imidž, a posljedica je udarca zadanog njenoj reputaciji koja je temelj njene održivosti. To dovodi do sloma koji se očituje kao ispad bijesa, defenzivno ponašanje, a može iz verbalne agresije eskalirati i u fizičku. Osjećaj gubitka pomno građenog identiteta u kombinaciji s odbacivanjem može dovesti u nekim stanjima do ozljeđivanja i traženja pažnje, a kako bi se zatomila ideja napuštenosti.

Naravno, obrasci ponašanja i reakcije na povrijeđenu ličnost, uz strah od toga da su otkriveni, mogu varirati, ali za očekivati je nekoliko potencijalnih izlijeva frustracija.

Kako je njihova osnovna karakteristika impulzivnost, za takvo je uglavnom i njihovo inicijalno djelovanje. Velika je vjerojatnost kako će početi za neočekivanu i njima neugodnu situaciju tražiti izgovore i krivnju prebacivati na druge osobe. Jer, narcisoidni se ljudi nikada, u svojoj percepciji ne mogu smatrati odgovornima. Njihova idealizirana verzija sebe nije u stanju nositi se s idejom mana, već ih jedino mogu vidjeti kod drugih i omalovažavati njihovu poziciju. U konfrontaciji čine sve kako bi se drugi osjećali bezvrijedno, a ako im netko odgovori ili im se suprotstavi njihov prvi impuls je obraniti sebe i istaknuti mane drugih. Posežu za prijetnjama, a koriste i tehnike zastrašivanja skrivajući se iza svoje imaginarne pozicije unutar društva. Prvo će se, u panici, okrenuti ka širenju negativnih priča, a kako ne osjećaju strah od reperkusija, pokušat će ga nametnuti drugome pa čak ići i do onoga što komotno možemo nazvati klevetom. Sve s nadom, kako će druga osoba pokleknuti. U tom je trenutku, ako ste baš vi s druge strane situacije, najbolje ignorirati ih i ne dopustiti si da vas prijetnje osvetom ili pričama koje narcis iznosi prema vašoj okolini, okupiraju ili u vama stvore osjećaj panike. Vi ste svjesni svojih vrijednosti i istinitosti, baš kao i oni koji vas okružuju. Sami ste odgovorni za svoj integritet koji ste uspostavili djelovanjem. Najpoželjnije i ono što narcisa najviše brine i dodatno vrijeđa je nedostatak reakcije. Svaki kontakt, samo je dodatni materijal za napad.

Slijedi klasična metoda manipuliranja, poznatija pod popularnim nazivom – gaslighting, a koja se koristi za iskrivljavanje stvarnosti i sjećanja osobe. Učinit će sve kako bi povrijedili onog tko se usudi propitkivati njihovu verziju priče ili sjećanja te razloge kolapsa. U ovom su trenutku narcisi okruženi potencijalnim neprijateljima, a to mogu biti i oni koji im imaju namjeru pomoći, ako jednostavno ne odluče prihvatiti njihovu verziju događaja i tako im dati ono za čime žude – validaciju. U nedostatku toga, neće se libiti iskaliti bijes upravo na one kojima je do njih stalo. Jer, u njihovoj nutrini, lakše je koristiti se ljutnjom nego se zapravo zaustaviti i promisliti o situaciji.

Napokon, moguće su i dvije suprotstavljajuće reakcije usmjerene prema onima koji im nude savezništvo ili pomoć. U napadu anksioznosti, a kako bi izbjegli vlastitu refleksiju jer im je suviše teška za prihvatiti, mogu pažnju tražiti ističući mogućnost samo-ozljeđivanja te potrebu za potporom i uviđanjem njihove situacije.

S druge strane, potencijalno će posegnuti za metodom tzv. stonewallinga. To znači kako će u komunikaciji između sebe i ostalih podići zid šutnje; satkan od koncepta nerazumijevanja, a kako bi izazvali osjećaj krivnje i ideju napuštanja zbog neznanja drugih. Ovo odbijanje komunikacije često dovodi do potpunog prekida veza. Narcisi koriste ovu tehniku kako bi u svakom segmentu izbjegli odgovornost za svoje ponašanje pa čak i u odnosima s partnerom i obitelji. Skloni su odrezati svaku sponu jer bi radije prihvatili ideju da ih drugi ne razumiju zbog njihove kompleksnosti i razina koje su oni dosegli, a ostali nisu u stanju. Time si daju validaciju i otvaraju nova poglavlja u kojima ponovno počinju izgrađivati sebe. Stvarati nove fabule vlastitog Ja.

Osobe s narcisoidnim poremećajem mogu se, ipak, oporaviti od kolapsa, ali to je rijetko jednostavan put, često težak za sve koji su uključeni. Prvenstveno, narcisoidna osoba treba osvijestiti sebe izvan okvira viđenja drugih. Previše se vode svojom percepcijom pa uglavnom ne znaju kako za primanje ljubavi ne trebaju biti posebni, grandiozni. Takav pristup, treba upozoriti, ovisno o individui, može potaknuti nove nalete bijesa i frustracija. Jer, osoba mora biti spremna početi učiti raditi na sebi.

Najviše koristi mogu imati odlaskom na terapiju i savjetovanjem sa stručnjacima. Ali, kao i uvijek, na taj se korak moraju odlučiti sami jer on zahtjeva ranjivost, sposobnost kritičnog sagledavanja i suočavanja sa svojom cjelinom. U konačnici, kolaps će se iznova događati jer, svatko od nas prolazi kroz svoje osobne kolapse i krizne situacije, ali bitno je znati njima upravljati. A to ovisi samo o spremnosti osobe da uistinu uvidi sebe.

Izvor: VeryWellMind

Izdvojeno za vas...

Najnovije