Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JESMO LI ZABORAVILI SVJESNO KOMUNICIRATI? Brojni su benefiti takvog pristupa razgovoru, tvrdi mindfulness stručnjakinja

Autor Dubravka Fazlić

DUBRAVKIN MINDFUL DNEVNIK ovog je tjedna posvećen svjesnoj komunikaciji. Koja nam sva vrata otvara takav pristup u razgovorima, otkriva Dubravka Fazlić, savjetodavna terapeutica, učiteljica mindfulnessa i poduzetnica

 prijateljstvo, komunikacija Izvor: Shutterstock

Koliko puta vam se dogodilo da sjedite s prijateljicama ili na sastanku i odjednom primijetite da svi pričaju u isti glas? Ili ste počeli nešto govoriti i druga osoba vam je uskočila usred rečenice i nadovezala se na vaše iskustvo svojim iskustvom i time vas dovela u situaciju da ste izgubili tijek misli i da se sama namjera što ste željeli reći promijenila?

Prije imali smo više strpljenja, tišina i malo izgovorenih riječi značilo je - mudrost. Negdje usput to se promijenilo. Šutnja je počela značiti neznanje ili neimanje stava. I počelo se puno govoriti samo da se govori. Tišina između dvoje ljudi koji sjede postala je nelagoda, teret, a ne ugoda u osjećaju slobode da možeš samo sjediti pored osobe u tišini.

Danas sve što su naši stari znali i primjenjivali ponovo učimo. Tako je i savjesnom komunikacijom. Cilj svjesne komunikacije je da u komunikaciju unesemo više prisutnosti. Koliko puta vam se dogodilo da vam sugovornik nešto govori, vi samo klimate glavom, a u mislima razmišljate sasvim o nečem drugom? Možda ste opterećeni, u ovom trenutku tema vas ne interesira, sugovornika doživljavate dosadnim. U osnovi svih ljudskih postupaka su potrebe za koje, naravno, želimo da su zadovoljene.

Svjesna komunikacija otvara nas da čujemo i izrazimo potrebe. Svi sudionici razgovora imaju potrebe koje izražavaju riječima. Kada su naše potrebe zadovoljene, javljaju se osjećaji poput optimizma, povjerenja, sigurnosti, a kada nisu javljaju se osjećaji poput straha, iritacije, napetosti...

Promjenom naših komunikacijskih navika dolazimo do promjene načina na koji komuniciramo. Mindfulness nam stvara dobre temelje koje kasnije prenosimo na razna životna područja. U mindfulness treningu učite o svjesnosti i prisutnosti u sadašnjem trenutku koje možemo primijeniti i u svjesnoj komunikaciji. Razvijate sposobnost da:

• umirite um
• primjećujete misli, emocije, senzacije koje se spontano javljaju prilikom komunikacije, primijetite ih i ne reagirate na njih
• razvijajte sposobnost otpuštanja nečega za što ste se grčevito držali
• razvijate urođenu sposobnost nježnosti i suosjećanja
• razvijate radoznalost
• sposobnost da manje osuđujete i kritizirate sebe i druge 

Zamislite kako bi izgledali vaši razgovori i s kojim rezultatom i osjećajem u sebi bi završavali dogovore, pregovore kada bi koristili razvijene sposobnosti.

 Dubravka Fazlić
Dubravka Fazlić, savjetodavna terapeutica, učiteljica mindfulnessa i poduzetnica
Izvor: Privatna arhiva

 Vježba:

Pokušajte sljedeći put kada razgovarate prije odgovora zastati. Uzeti pauzu. Svjesno udahnuti i izdahnuti i iz tog stanja svoga tijela i svoga uma odgovoriti. Potom pokušajte primijetiti promjenu u svom tonu glasa i tijelu dok govorite te osjećaju nakon izgovorenog. Mindfulness je vještina kojoj osvještavamo svoje resurse, stvaramo odnos sa samim sobom. 

Izdvojeno za vas...

Najnovije