Želim vam ispričati priču jednog mog klijenta koji je na terapiju došao sa simptomima povraćanja i vrtoglavice kod pojačanih zvukova iz okoline. Razgovorom došli smo do toga da želi promijeniti posao koji ga više ne ispunjava i ne osjeća povezanost s njime. 'Jedinu poveznicu između sebe i posla nalazim u prihodima koje od njega imam', rekao je. Kada smo prokopali dublje, došli smo do zaključka kako je posao u ovom trenutku bila jedina sigurna, stabilna stvar u njegovu životu. S jedne strane jedini oslonac, s druge strane izvor velike frustracije i nemoći. Kada dođe do kulminacije, simptomi (povraćanje i vrtnja u glavi) se pojačavaju. Posao se ne može obavljati. Radno mjesto je vezano uz pojačane zvukove i jedino rješenje je odlazak na bolovanje. Tada se simptomi lagano povlače.

Što možemo napraviti u ovom trenutku? Većina ljudi bi se usredotočila na rješavanje problema koji su uzrokovali osjećaj nemoći, ali postoje situacije kada je to jednostavno nemoguće, poput situacije mog klijenta. On ne može napustiti posao.

Koraci koje možemo napraviti: 

1. Umjesto da se borite protiv nemoći, pokušajte je prihvatiti i naučiti kako se s njome nositi. Prvo i najvažnije, osvijestite svoje stanje i prihvatite da se trenutno osjećate nemoćno. Nemojte se osuđivati ili kritizirati zbog toga. Umjesto toga, budite ljubazni prema sebi i priznajte da su osjećaji nemoći normalni u životu.

2. Sljedeći korak je razumijevanje uzroka vaše nemoći. Možda se radi o situaciji koju ne možete promijeniti ili osobi koja vam ne dopušta da djelujete kako biste željeli. Razumijevanje uzroka pomoći će vam da se bolje nosite sa situacijom i pronađete načine kako preživjeti i funkcionirati u njoj.

3. Razgovor s terapeutom, prijateljem, članom obitelji i promjena navika.

Osjećaj nemoći povlači za sobom osjećaj krivnje, očaja i tijelo nam se usporava. Energija staje, a nama se ništa ne da. Ovo stanje zahtjeva da se pokrenemo. Tijelo i energiju. Ove vježbe vam mogu pomoći da se smirite i oslobodite stresa.

1. Ustanite i počnite hodati, prvo polako pa sve intenzivnije i intenzivnije.
2. Tapkanje timusa- riječ je o centralnom meridijanu, na sredini grudiju (mjesto gdje se Tarzan udara kad ispušta glas) 
3. Plivanje kraula na suho. Ustanite i zamislite da ste u moru i plivate kraul žustro. Nemojte se forsirati. Cilj je pokrenuti tijelo i energiju tijela, ne ozlijediti se.

Također, meditacije i vježbe disanja mogu vam pomoći da se smirite i oslobodite stresa. Važno je također imati na umu da se stanje nemoći može mijenjati s vremenom. Možda trenutno ne možete riješiti problem, ali s vremenom se situacija može promijeniti, a vaša nemoć može se smanjiti ili čak nestati.

U radu s klijentom počeli smo od simptoma i došli do uzroka. Na početku je fokus bio samo na simptomu i želji za njegovim otklanjanjem. Energija prati fokus. I tamo gdje usmjeravamo svoj fokus energija ga hrani. Ljepota neuroznanosti i novih tehnika koje nam dolaze u susret je ta da možemo zaobići svoje svjesno. Odmoriti malo um i ući u svoje tijelo. Tu nam kao alat dolazi brainspotting. Klijent sada razumije igru koju je stvorio unutar svog sustava. Simptom se smanjio. I što je najvažnije otkrio je uzrok simptoma i dozvolio sebi vidjeti, istražiti nove mogućnosti kako bi riješio svoj problem. Na koncu je promijenio i posao, a da nije narušen osjećaj sigurnosti.