Perfekcionisti imaju tendenciju pokazivati niz pozitivnih osobina, kao što su poštenje, odanost, pozornost na detalje i savjesnost. Ipak, perfekcionizam uz sebe veže i određene negativne strane koje utječu na međuljudske odnose i osobni napredak.

Ovo su 3 česta razloga zbog kojih perfekcionizam može nepovoljno utjecati na nas, ali i odnose koje stvaramo. 

1. Pretjerano isticanje postignutoga

Perfekcionisti često teže savršenstvu, ali rijetko kada su istinski zadovoljni čak i kada postignu izvanredne rezultate. Neprestano isticanje postignuća može biti način za kompenzaciju osjećaja nezadovoljstva i nedostatka samopouzdanja. S druge strane, kada se previše fokusiraju na svoja postignuća, perfekcionisti gube perspektivu o tome što je zaista važno u životu. Ovo može dovesti do prevelikog prioritiziranja posla ili karijere na štetu drugih važnih aspekata poput odnosa, zdravlja i zadovoljstva.

2. Ne prihvaćanje drugog načina ili mišljenja

Perfekcionisti često imaju snažno uvjerenje kako je njihov način rada ili mišljenja najbolji ili jedini ispravan. To ih može učiniti manje otvorenima za različite perspektive ili ideje. Ponekad perfekcionisti mogu svoj identitet i samopouzdanje vezati uz vlastito mišljenje ili način rada. Stoga, prihvaćanje drugih perspektiva može dovesti do osjećaja ugroženosti ili smanjenja vlastite vrijednosti.

3. Projiciranje svoga stila življenja na druge

Svaka osoba ima svoje jedinstvene potrebe, vrijednosti i prioritete u životu, a projiciranje vlastitog stila življenja na druge može zanemariti raznolikost ljudskog iskustva i individualnih razlika. Potrebno je razgraničiti moć vlastitog utjecaja i odmaknuti se od potrebe da svijet krojimo prema vlastitim načelima življenja. Ako to ne napravimo, postoji velika mogućnost narušavanja međuljudskih odnosa koje gradimo.