Nezdrava prehrana može oštetiti vaš metabolizam, uzrokovati debljanje, pa čak i oštetiti organe, poput srca i jetre. Ali ono što jedete također utječe na drugi organ - vašu kožu. Kako znanstvenici uče više o prehrani i tijelu, sve je jasnije da ono što jedete može značajno utjecati na zdravlje i starenje vaše kože.

1. Masna riba

Masne ribe, kao što su losos, skuša i haringa, izvrsna su hrana za zdravu kožu. Bogati su izvori omega-3 masnih kiselina, koje su važne za održavanje zdravlja kože. Omega-3 masne kiseline neophodne su kako bi koža bila gipka i hidratizirana. Zapravo, nedostatak omega-3 masnih kiselina može uzrokovati suhu kožu. Također, omega-3 masti u ribi smanjuju upalu, što može uzrokovati crvenilo i akne. Oni čak mogu učiniti vašu kožu manje osjetljivom na štetne sunčeve UV zrake. Masna riba također je izvor vitamina E, jednog od najvažnijih antioksidansa za vašu kožu, piše healthline.com.

Dobivanje dovoljno vitamina E ključno je za pomoć u zaštiti vaše kože od oštećenja slobodnih radikala i upala. Konačno, riba osigurava cink - mineral vitalan za regulaciju cjelokupnog zdravlja kože i stvaranje novih stanica. 

2. Avokado

Avokado je bogat zdravim mastima. Studija u kojoj je sudjelovalo više od 700 žena otkrila je da je visok unos ukupne masti – točnije vrste zdravih masnoća koje se nalaze u avokadu – povezan s podatnijom, elastičnijom kožom. Preliminarni dokazi također pokazuju da avokado sadrži spojeve koji mogu pomoći u zaštiti vaše kože od oštećenja od sunca. UV oštećenja na vašoj koži mogu uzrokovati bore i druge znakove starenja. Avokado je također dobar izvor vitamina E, koji je važan antioksidans jer štiti kožu od oksidativnih oštećenja. 

3. Orasi

Orasi su izvor esencijalnih masnih kiselina, masti koje vaše tijelo ne može samo proizvesti. Zapravo, oni su bogatiji od većine drugih orašastih plodova i omega-3 i omega-6 masnim kiselinama.  Prehrana s previše omega-6 masti može pomoći suzbiti upalu, uključujući upalna stanja kože poput psorijaze. Orasi također pružaju male količine antioksidansa vitamina E i selena. 

4. Sjemenke suncokreta
Općenito, orašasti plodovi i sjemenke su dobri izvori hranjivih tvari za kožu. Sjemenke suncokreta izvrstan su izvor hranjivih tvari, uključujući vitamin E, koji je važan antioksidans za kožu. 

5. Brokula
Brokula je puna mnogih vitamina i minerala važnih za zdravlje kože, uključujući cink, vitamin A i vitamin C.  Sadrži lutein, karotenoid koji djeluje poput beta karotena. Lutein pomaže u zaštiti vaše kože od oksidativnih oštećenja, što može uzrokovati da vaša koža postane suha i naborana. Brokula također sadrži poseban spoj zvan sulforafan, snažan zaštitni agens protiv oštećenja od sunca. Djeluje na dva načina: neutralizira štetne slobodne radikale i uključuje druge zaštitne sustave u vašem tijelu. Istraživanja također pokazuju da sulforafan može pomoći i u održavanju razine kolagena u vašoj koži. 

6. Zeleni čaj
Zeleni čaj može pomoći u zaštiti vaše kože od oštećenja i starenja. Snažni spojevi koji se nalaze u zelenom čaju nazivaju se katehini i djeluju na poboljšanje zdravlja vaše kože na nekoliko načina. Kao i nekoliko drugih namirnica koje sadrže antioksidanse, zeleni čaj može pomoći u zaštiti vaše kože od oštećenja od sunca. Jedno 12-tjedno istraživanje u kojem je sudjelovalo 60 žena pokazalo je da svakodnevno ispijanje zelenog čaja može smanjiti crvenilo od izlaganja suncu do 25%. Zeleni čaj također je poboljšao vlažnost, debljinu i elastičnost njihove kože.  Iako je zeleni čaj izvrstan izbor za zdravu kožu, možda biste trebali izbjegavati piti čaj s mlijekom, jer postoje dokazi da mlijeko može smanjiti učinak antioksidansa zelenog čaja. 

7. Tamna čokolada
Ako trebate još jedan razlog da jedete čokoladu, evo ga: učinci kakaa na vašu kožu prilično su fenomenalni. Nakon 6-12 tjedana svakodnevnog konzumiranja kakao praha s visokim sadržajem antioksidansa, sudionici jednog istraživanja imali su deblju i hidratiziranu kožu. Njihova je koža također bila manje gruba i manje osjetljiva na opekline od sunca i imala je bolji protok krvi - što vašoj koži donosi više hranjivih tvari. 

Druga studija pokazala je da bi konzumacija 20 grama tamne čokolade s visokim sadržajem antioksidansa dnevno mogla omogućiti vašoj koži da izdrži dvostruko više UV zračenja prije nego što izgori, u usporedbi s jedenjem čokolade s niskim sadržajem antioksidansa.