Godine donose samopouzdanje. Naši odabiri postaju kvalitetniji, prirodniji i više usklađeni s onime tko i što jesmo. U društvu u kojem je ageism još uvijek dio poslovnih i privatnih života – tema starenja i pouka koje ono donosi sa sobom ne smije ostati neprimijećena. Zašto je mudra starost i njezino mudro planiranje ono što izaziva ‘a-ha’ trenutak i zadovoljstvo sobom i svojom autentičnošću, bila je tema još jednog Sensa pop up eventa održanog u Merkur Lifestyle centru

Mudre poruke zrelih godina s nama su podijelile modna agentica Tihana Harapin Zalepugin, manekenka Zvončica Vučković te odvjetnica i modna blogerica Jadranka Olivari Jirasek. U panelu koji je vodila glavna urednica Sense Izabela Vrtar saznali smo ono najbolje što život u svakoj dobi može pružiti od žena bogatog iskustva čije savjete cijenimo. Osim naših panelistica, u publici je bilo još mnoštvo inspirativnih žena - Ivana Antunović Jović, Alis Marić, Jelena Atabeyki, Ana Petričić Gojanović, Irma Dragičević...

Nakon iskrenog i emotivnog razgovora ispunjenog smijehom, uživali smo u ukusnim i zdravim zalogajima koje je pripremila Ivana Rukavina (PlantEd) za Tvornicu zdrave hrane i isprobali kozmetiku Babor koja je dostupna u Merkur Lifestyle centru te unutar njihovih beauty tretmana.

sensa merkur pop up
Robert Gašpert 

Sensa Pop Up Merkur 2_RG (66).JPG
Robert Gašpert 

Sensa Pop Up Merkur 2_RG (7).jpg
Robert Gašpert Izabela Vrtar, Tihana Harapin Zalepugin, Zvončica Vučković, Jadranka Olivari Jirasek i Tamara Aye

Zvončica Vučković 

Naša najuspješnija 'silver fox' manekenka, ali i dizajnerica interijera i glumica, uvijek bira životu reći 'da' i upravo se tu krije tajna njenog samopouzdanja, zarazne energije i nepresušne motiviranosti.

Imam 65 godina, ali osjećam kao da mi je 22. Godine su donijele iskustvo i mudrost, ali je poletnost ostala. Puno sam puta u životu 'skočila u nepoznato' i isprobavala nove stvari, mislim da sam te osobine naslijedila od oca inženjera. Nakon svakog 'skoka' osjetila bih ogromno zadovoljstvo i samopouzdanje. To možete napraviti u svakom području svoga života - usuditi se! Naravno da strah od novog uvijek postoji, ali kad uspijete u svome naumu, postanete si uvijek malo veće u vlastitim očima. Ako, pak, ne uspijete, ustanite i nastavite dalje...  Lagala bih kad bih rekla da sam oduvijek znala svoju vrijednost i imala samopouzdanja, ali neke velike životne prekretnice i upravo to - upuštanje u nepoznato - su me napravile ženom kakva sam danas. Nakon rastave braka, odlaska moje dvije kćeri od kuće i smrti oca, osjetila sam da je vrijeme za odlazak iz Italije - iako sam godinama govorila da se nikad neću vratiti u Hrvatsku. Kada sam to konačno učinila, ponovno sam otkrila sebe, obnovila stara prijateljstva, osjetila osjećaj pripadnosti jer sam se vratila svojim korijenima. Odlučila sam okrenuti novu stranicu, na vrijeme sam prepoznala kada je promjena potrebna i otvorila vlastitu firmu. Sada sam službeno u mirovini, ali i dalje radim i kao model i kao glumica. Mislim da me želja za radom nikada neće napustiti. Tko zna gdje letim već sutra... 

Zvončica Vučković
Robert Gašpert Zvončica Vučković

Tihana Harapin Zalepugin

Vlasnica modne agencije Talia, koja će ove jeseni proslaviti 25 godina postojanja, naglasila je važnost slobode koju žena mora najprije željeti, a potom i izboriti za sebe. Njen je brak s poznatim urednikom Sašom Zalepuginom bio upravo - sloboda, ali i podrška... Treba ići dalje, bez obzira na sve, njena je tako jednostavna, a snažna poruka. 

Život nije bajka, ali pokušajmo ga napraviti takvim. Svi doživimo tragedije i tužne trenutke, kao što je to nedavno za mene bio gubitak supruga, ali neću dopustiti da se ugasi moja volja za životom. Idem dalje. Tužna sam, rasplačem se, ali živa sam i živjet ću... Vrlo sam rano primila medijsko, estradno cjepivo koje me još uvijek nije pustilo... Kao prava horoskopska Djevica, uvijek sam bila stroga prema sebi. Rano sam ostala bez roditelja i to me očvrsnulo, učinilo žestokom, i puno mi je značilo u poslu – kad treba, stvarno podviknem i kažem što treba. S godinama (sada mi je 71) ipak sam naučila da nisu svi ljudi spremni čuti ono što imate za reći i da je istinu nekad bolje omotati celofanom. Sve što sam radila, iskustvo koje sam stekla, stvari kojima sam rekla 'da', kao i onima kojima sam rekla' 'ne', sve me to učilo, vodilo dalje... Neki su odlasci zaista teški, ali morate osjetiti sebe, kad vam se upali ta žuta lampica – u prijateljstvu, u poslu, u braku i smoći snage otići. Rastanci su potrebni da biste odozgo vidjeli širu sliku. Žene, uvijek cijenite sebe i svoju slobodu! 

Tihana Harapin Zalepugin
Robert Gašpert Tihana Harapin Zalepugin

Jadranka Olivari Jirasek

Odvjetnica i influencerica koja 'prkosi' ustaljenim očekivanjima i godinama, svoju je ljubav prema modi i pisanju spojila prije desetak godina pokrenuvši Oliva style blog, i pritom dokazala da jedna ozbiljna profesija u kojoj pomiče granice, ide ruku pod ruku s modom i društvenim mrežama. Jer, najvažnije je da uvijek budemo autentične i radimo ono što volimo, zar ne? 

Imam 70 godina. Nikad ih ne krijem jer zapravo očekujem od drugih da mi kažu: 'Izgledaš baš dobro za svoje godine.' U životu sam imala dva veća zaokreta: nakon godina rada u novinarstvu, kad sam shvatila da mi ta profesija ne pruža sigurnost, zaposlila sam se kao pravnica u jednoj firmi. Tješilo me tada što ću uvijek moći pisati, što i danas činim na društvenim mrežama. S 44. godine, ponovno sam krenula u nepoznato i odlučila otići u odvjetništvo. Mnogi su mislili da neću uspjeti, ali sam zaista bila uporna. I danas sam u odvjetništvu jer smatram da još uvijek svojim radom mogu doprinijeti. Smatram čak da sam najbolje stvari napravila u zadnjih 5 godina, a posebno me ponosnom čini presuda Ustavnog suda o diskriminaciji po dobi.  Držim se one poznate izreke Ingrid Bergman: 'Starenje je poput planinarenja, malo se zadišete, ali kad se popnete na vrh, pogled je fantastičan.' Trenutno se osjećam jako moćno i uživam u tom pogledu.

Jadranka Olivari Jirasek
Robert Gašpert Jadranka Olivari Jirasek

Kako nam je bilo na Sensa pop-up eventu pogledajte u galeriji:

Robert Gašpert Sensa x Merkur pop up 'Mudre poruke zrelih godina'