Dudovi ili murve ukusne su i hranjive bobice koje se mogu jesti svježe i suhe. Dobar su izvor željeza ivitamina C te mogu pomoći u smanjenju kolesterola, rizika od raka te regulaciji šećera u krvi, navodi Healthline.
Svježi dudovi sastoje se od 88% vode i imaju samo 60 kalorija u 140 grama, a ovo je popis glavnih nutrijenata u porciji svježih dudova od 100 grama:
- Kalorije: 43
- Voda: 88%
- Proteini: 1,4 grama
- Ugljikohidrati: 9,8 grama
- Šećer: 8,1. grama
- Vlakna: 1,7 grama
- Masti: 0,4 grama
- Ugljikohidrati: 10 grama
Evo 5 razloga zašto su ovi plodovi izuzetno zdravi.
1. Odlična nutritivna vrijednost s malo kalorija
Svježi dudovi imaju oko 10% ugljikohidrata u obliku jednostavnih šećera, škroba te topivih i netopivih vlakana. Osim toga, sadrže dosta vode i malo kalorija.
2. Vitamini i minerali
Dud sadrži velike količine željeza i vitamina C, kao i pristojne količine kalija te vitamina E i K.
- Vitamin C - bitan vitamin koji je važan za zdravlje kože i razne tjelesne funkcije
- Željezo - važan mineral koji ima različite funkcije, poput prijenosa kisika kroz tijelo
3. Smanjuje rizik od raka
Pokazalo se da povećani stres u vašem tijelu izaziva oksidativno oštećenje stanica i tkiva, što je povezano s povećanim rizikom od raka. Stotinama godina dud je dio tradicionalne kineske medicine kao lijek protiv raka. Neki istraživači sada vjeruju da ovi navodni učinci prevencije raka mogu imati znanstvenu osnovu, ali potrebna su dodatna istraživanja.
4. Snižava kolesterol
Kolesterol je važna molekula prisutna u svakoj stanici tijela. Međutim, povišena razina kolesterola u krvi povezana je s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Istraživanja na životinjama pokazuju da dud i ekstrakti duda mogu smanjiti višak masnoće i razinu kolesterola. Također mogu poboljšati omjer između LDL (lošeg) i HDL (dobrog) kolesterola.
5. Stabilizira razine šećera u krvi
Osobe s dijabetesom tipa 2 izložene su riziku od brzog porasta šećera u krvi i moraju biti oprezne kada jedu ugljikohidrate. Ipak, dud sadrži spoj 1-deoksinojirimicin (DNJ), koji inhibira enzim u crijevima koji razgrađuje ugljikohidrate pa može biti koristan protiv dijabetesa jer usporava porast šećera u krvi nakon jela.