Maslinovo ulje smatra se jednom od najzdravijih masti koje možete konzumirati, a prehrana bogata maslinovim uljem povezuje se s duljim i zdravijim životom te manjim rizikom od srčanih bolesti. Međutim, danas sve popularniji postaje trend ispijanja maslinovog ulja na prazan želudac svakog dana radi poboljšanja zdravlja, prenosi Health.
U svakom slučaju, riječ je o namirnici koja obiluje zdravstvenim prednostima, a ovo su neke od njih.
1. Protuupalno djelovanje
Maslinovo ulje sadrži oleinsku kiselinu, jednostruko nezasićenu masnu kiselinu koja ima snažna protuupalna svojstva. „Također je bogato polifenolima, skupinom biljnih spojeva s antioksidativnim učinkom“, izjavila je dijetetičarka Kelly Jones.
2. Moguća zaštita od dijabetesa tipa 2
Prehrana bogata maslinovim uljem također može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Pregled iz 2022. pokazao je povezanost svakog dodatnog dnevnog unoas od 25 grama maslinovog ulja s 22% manjim rizikom od razvoja ove bolesti.
3. Može pridonijeti dugovječnosti i kvalitetnijem životu
Zamjena masti poput maslaca i margarina s maslinovim uljem može pridonijeti duljem i zdravijem životu.
Studija iz 2024. koja je uključila podatke za 22.892 osoba pokazala je da su oni koji su unosili više od 30 grama maslinovog ulja dnevno imali:
- 20% manji rizik od smrtnosti općenito,
- 23% manji rizik od smrti povezane s rakom,
- 25% manji rizik od smrti povezane sa srčanim bolestima u usporedbi s onima koji su konzumirali 15 grama ili manje dnevno.
Unatoč tome što mnogi tvrde da ispijanje maslinovog ulja donosi jedinstvene dobrobiti, trenutačno nema znanstvenih dokaza da je konzumacija maslinovog ulja na prazan želudac učinkovitija od njegove upotrebe na uobičajene načine, primjerice preliveno po salatama.
No, iako još nema dokaza da je ispijanje maslinovog ulja korisnije od konzumacije u jelima, može biti razlike u nutritivnoj vrijednosti sirovog i kuhanog maslinovog ulja. Toplina može smanjiti kvalitetu ulja, a fenolni spojevi u ekstra djevičanskom maslinovom ulju mogu se smanjiti za 40% na 120 °C i do 75% na 170 °C nakon 15–60 minuta kuhanja. Iako se ekstra djevičansko ulje može koristiti u pripremi jela na umjerenim temperaturama, sirovo ulje zadržava više antioksidansa.
Također, ispijanje maslinovog ulja može nekima biti jednostavniji način unosa ove zdrave masnoće. Kao što mnogi ljudi uzimaju omega-3 masne kiseline putem kapsula ili ulja, ispijanje maslinovog ulja može biti brz način da se unese dovoljna količina jednostruko nezasićenih masti.
Maslinovo ulje općenito se smatra sigurnom i zdravom masti, uključujući i konzumaciju u obliku „šota“. Međutim, postoje neki potencijalni nedostaci:
- Probavne smetnje ako se uzima na prazan želudac
- Visok kalorijski sadržaj - 119 kalorija po žlici
- Mogućnost debljanja ako se konzumira previše redovito