Zdrava i balansirana prehrana sadrži sve vrste nutrijenata u optimalnim količinama, a prvi obrok posebno je važan. Doručak je ključan za pokretanje metabolizma i pružanje energije potrebne za početak dana, a dodavanje samo 1 žlice određenih sjemenki u obrok može poboljšati mnoge aspekte zdravlja.

Stručnjaci kažu da su upravo chia sjemenke nezaobilazan sastojak uravnotežene prehrane, a najjednostavnije ih je konzumirati odmah na početku dana. Naime, riječ je o sjemenkama koje su vrijedan izvor vlakana koja mogu poboljšati zdravlje srca, smanjiti razinu kolesterola i potaknuti zdravlje crijeva.

Oko chia sjemenki stvara se gel kada se pomiješaju s tekućinom, što obrocima čiji su glavni sastojak daje njihovu prepoznatljivu teksturu. Chia sjemenke mogu upiti do 12 puta veću težinu od svoje u tekućini!

 Evo kojima prednosti obiluju chia sjemenke.

1. Bogat nutritivni profil

Oko 30 grama chia sjemenki sadrži:

  • kalorije: 138
  • proteini: 4,7 g
  • masti: 8,7 g
  • alfa-linolenska kiselina (ALA): 5 g
  • ugljikohidrati: 11,9 g
  • vlakna: 9,8 g
  • kalcij: 14% preporučenog dnevnog unosa (DV)
  • željezo: 12% DV
  • magnezij: 23% DV
  • fosfor: 20% DV
  • cink: 12% DV
  • vitamin B1 (tiamin): 15% DV
  • vitamin B3 (niacin): 16% DV

Unatoč svojoj maloj veličini, chia sjemenke su vrlo hranjive. Prepune su vlakana, proteina, omega-3 masnih kiselina i raznih mikronutrijenata.

2. Kvalitetan izvor antioksidansa

Chia sjemenke imaju visok sadržaj antioksidansa.

Specifični antioksidansi u chia sjemenkama uključuju klorogenu i kofeinsku kiselinu, miricetin, kvercetin i kaempferol. Svi oni imaju zaštitne učinke na srce i jetru, kao i antikancerogena svojstva.

3. Potiču mršavljenje

Chia sjemenke imaju visok udio proteina i vlakana, a pokazalo se da oboje pomaže u mršavljenju. Osim toga, dodavanje manje količine ovih sjemenki u obrok može povećati osjećaj sitosti pa ćete jesti manje količine hrane.

4. Smanjuju rizik od bolesti srca

S obzirom na to da su chia sjemenke bogate vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, njihova konzumacija smanjuje rizik od srčanih bolesti.

 Određene namirnice koje obiluju mastima mogu povisiti razinu LDL-a, poznatog kao „loš” kolesterol, što povećava rizik od srčanog udara ili moždanog udara. Topiva vlakna, vrsta koja se prvenstveno nalazi u chia sjemenkama, mogu pomoći u snižavanju ukupnog i LDL (lošeg) kolesterola u krvi.

5. Reguliraju šećer u krvi

Studije na životinjama ukazuju na to da chia sjemenke pomažu u kontroli šećera u krvi, ali potrebna su daljnja istraživanja na ljudima.