Zdrava i balansirana prehrana sadrži sve vrste nutrijenata u optimalnim količinama, a prvi obrok posebno je važan. Doručak je ključan za pokretanje metabolizma i pružanje energije potrebne za početak dana, a dodavanje samo 1 žlice određenih sjemenki u obrok može poboljšati mnoge aspekte zdravlja.
Stručnjaci kažu da su upravo chia sjemenke nezaobilazan sastojak uravnotežene prehrane, a najjednostavnije ih je konzumirati odmah na početku dana. Naime, riječ je o sjemenkama koje su vrijedan izvor vlakana koja mogu poboljšati zdravlje srca, smanjiti razinu kolesterola i potaknuti zdravlje crijeva.
Oko chia sjemenki stvara se gel kada se pomiješaju s tekućinom, što obrocima čiji su glavni sastojak daje njihovu prepoznatljivu teksturu. Chia sjemenke mogu upiti do 12 puta veću težinu od svoje u tekućini!
Evo kojima prednosti obiluju chia sjemenke.
1. Bogat nutritivni profil
Oko 30 grama chia sjemenki sadrži:
- kalorije: 138
- proteini: 4,7 g
- masti: 8,7 g
- alfa-linolenska kiselina (ALA): 5 g
- ugljikohidrati: 11,9 g
- vlakna: 9,8 g
- kalcij: 14% preporučenog dnevnog unosa (DV)
- željezo: 12% DV
- magnezij: 23% DV
- fosfor: 20% DV
- cink: 12% DV
- vitamin B1 (tiamin): 15% DV
- vitamin B3 (niacin): 16% DV
Unatoč svojoj maloj veličini, chia sjemenke su vrlo hranjive. Prepune su vlakana, proteina, omega-3 masnih kiselina i raznih mikronutrijenata.
2. Kvalitetan izvor antioksidansa
Chia sjemenke imaju visok sadržaj antioksidansa.
Specifični antioksidansi u chia sjemenkama uključuju klorogenu i kofeinsku kiselinu, miricetin, kvercetin i kaempferol. Svi oni imaju zaštitne učinke na srce i jetru, kao i antikancerogena svojstva.
3. Potiču mršavljenje
Chia sjemenke imaju visok udio proteina i vlakana, a pokazalo se da oboje pomaže u mršavljenju. Osim toga, dodavanje manje količine ovih sjemenki u obrok može povećati osjećaj sitosti pa ćete jesti manje količine hrane.
4. Smanjuju rizik od bolesti srca
S obzirom na to da su chia sjemenke bogate vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, njihova konzumacija smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Određene namirnice koje obiluju mastima mogu povisiti razinu LDL-a, poznatog kao „loš” kolesterol, što povećava rizik od srčanog udara ili moždanog udara. Topiva vlakna, vrsta koja se prvenstveno nalazi u chia sjemenkama, mogu pomoći u snižavanju ukupnog i LDL (lošeg) kolesterola u krvi.
5. Reguliraju šećer u krvi
Studije na životinjama ukazuju na to da chia sjemenke pomažu u kontroli šećera u krvi, ali potrebna su daljnja istraživanja na ljudima.