Začini pripadaju skupini sastojaka koji blago, ali konkretno, pomažu organizmu svojim blagotvornim djelovanjem. Kao alternativa umjetnim zaslađivačima i visokokaloričnim aditivima koji ugrožavaju stabilnost tjelesnih funkcija, ne samo kako poboljšavaju okus hrane, već pomažu pri održavanju zdrave tjelesne težine.

Metabolizam, čiji je ključni aspekt sposobnost organizma pri pretvorbi hrane tj. kalorija u energiju, a koja se koristi za održavanje osnovnih tjelesnih funkcija, može se ubrzati fizičkom aktivnošću, redovnim i kvalitetnim obrocima, ali i začinima.

Naime, kako je za apsorpciju hranjivih tvari i za pravilan rad probave, potrebna energija, određene tvari koje začini sadrže mogu povećati termički učinak hrane te rezultirati većim energetskim trošenjem tijekom probave, a time se poboljšava rad metabolizma. Zahvaljujući njima moguće je regulirati razinu šećera u krvi te postići njihovu stabilnost. Mnogi sadrže i antioksidanse koji pomažu neutralizirati slobodne radikale u tijelu, a time se podržava zdravlje stanica i tkiva. Poznato je i kako pozitivno djeluju na hormone koji su usko vezani s metabolizmom jer sadrže antiupalna svojstva.

U nastavku donosimo tri začina koje možete redovito konzumirati pa čak i u prvoj jutarnjoj kavi te time pospješiti rad vlastitog metabolizma.

CIMET

Idealan je izbor za one koji naginju ka konzumaciji šećera i slatkih okusa. Pomaže u poboljšanju osjetljivosti na inzulin, hormon zadužen za regulaciju razine šećera u krvi. Vjeruje se kako također umanjuje apetit, a čime doprinosi boljoj kontroli unosa hrane, a što pomaže pri umanjenju tjelesne težine.

Baš kao i cimet i kava ima svojstva koja djeluju protuupalno pa je kombinacija crne kave i cimeta idealan jutarnji izbor za one koji započinju proces tjelesne obnove, a cijene rutinu započinjanja dana uz šalicu ovog toplog i mirisnog napitka.

KURKUMA

Tradicionalno dolazi s područja Azije, a prepoznaje se prema intenzivnoj žutoj nijansi koju uzrokuje osnovni sastojak, kurkumin. Poznato je kako ima termički utjecaj na tijelo, točnije doprinosi proizvodnji tjelesne topline što uzrokuje sagorijevanje višeg broja kalorija.

Bogata je i antioksidansima koji podržavaju ciljeve mršavljenja smanjenjem inzulinske rezistencije, reguliranjem šećera u krvi, snižavanjem razine kolesterola i rješavanjem drugih metaboličkih stanja povezanih s pretilošću.

Možda vam ovaj začin na prvi pogled ne djeluje kao dobar spoj s jutarnjom kavom, ali okus koji se dobije spajanjem ova dva sastojka može biti uistinu iznenađujuće ugodan. Kako biste ga učinili bogatijim, probajte u napitak dodati i malo bademovog mlijeka.

KAJENSKI PAPAR

Odličan je izvor niza vitamina i minerala, uključujući i vitamin A, B, C i E. Uz to, sadrži kalij i kalcij te kapsaicin koji ima antikancerogeno djelovanje te utječe i na toplinu tijela čime pomaže pri sagorijevanju kalorija.

Dodajte prstohvat kajenskog papra u jutarnju kavu biste se razbudili, ali i izvukli maksimum iz hrane koju konzumirate tijekom dana.

Ove začine korisno je uvesti u prehranu dodatkom jelima koje kuhate. Premda neki zvuče egzotično, izvrsno se slažu s mnogim tradicionalnim i modernim recepturama iz cijelog svijeta. Uz njih, možete uživati u hrani opojnih mirisa i bogatih okusa, a bez taloženja suvišnih kilograma.