Kada se masna jetra razvije kod nekoga tko pije puno alkohola, to je poznato kao alkoholna bolest jetre (AFLD), a kod nekoga tko ne pije puno alkohola riječ je o nealkoholnoj bolesti jetre (NAFLD). Međutim, u mnogim slučajevima masna jetra ne uzrokuje vidljive simptome, ali potrebno je pažljivo osluškivati poruke koje tijelo šalje, navodi Healthline.

Masna jetra može napredovati kroz četiri faze, uključujući:

  • Jednostavna masna jetra: Postoji nakupljanje viška masnoće u jetri, ali jednostavna masna jetra uglavnom je bezopasna ako ne napreduje.
  • Steatohepatitis: Osim viška masnoće, postoji i upala u jetri.
  • Fibroza: Stalna upala u jetri sada je uzrokovala ožiljke. Međutim, jetra još uvijek općenito može normalno funkcionirati.
  • Ciroza: Ožiljci na jetri postali su rašireni, smanjujući sposobnost jetre da funkcionira. Ovo je najteža faza i nepovratna je.

Unatoč tome što su početni stadiji masne jetre teško primjetljivi, osobe obično osjećaju konstantni umor ili nelagodu i bol u gornjem desnom dijelu trbuha. Neki ljudi s bolešću masne jetre razviju komplikacije, uključujući ožiljke na jetri. Ožiljci na jetri poznati su kao fibroza jetre - potencijalno po život opasno stanje koje može uzrokovati zatajenje jetre.

Ciroza može uzrokovati simptome kao što su:

  • bolovi u trbuhu
  • gubitak apetita
  • gubitak težine
  • slabost ili umor
  • mučnina
  • svrbež kože
  • žuta koža i oči
  • lako stvaranje modrica ili krvarenje
  • tamno obojen urin
  • nakupljanje tekućine u abdomenu
  • oticanje (edem) nogu
  • povećanje grudi kod muškaraca
  • zbunjenost

Koji su uzroci bolesti masne jetre?

Kod bolesti masne jetre višak masnoće pohranjuje se u jetrenim stanicama do čega dovode različiti čimbenici. Konzumiranje velikih količina alkohola može promijeniti određene metaboličke procese u jetri, a neki od tih metaboličkih proizvoda mogu se kombinirati s masnim kiselinama, što dovodi do stvaranja vrsta masti koje se mogu akumulirati u jetri.

Kod ljudi koji ne piju puno alkohola, uzrok bolesti masne jetre je manje jasan. Moguće je da njihovo tijelo proizvodi previše masnoće ili ne metabolizira masnoću dovoljno učinkovito. Jedan ili više sljedećih čimbenika mogu igrati ulogu kod ljudi koji ne konzumiraju puno alkohola i razviju bolest masne jetre:

  • pretilost
  • dijabetes tipa 2
  • inzulinska rezistencija
  • visoke razine masti, osobito triglicerida, u krvi
  • trudnoća
  • nuspojave nekih vrsta lijekova
  • neke vrste infekcija, poput hepatitisa C
  • određena rijetka genetska stanja

Promjena u stilu života je ključna

Promjene načina života prva su linija liječenja bolesti masne jetre. Ovisno o vašem trenutnom stanju i životnim navikama, moglo bi pomoći:

  • smršaviti
  • smanjiti ili suzdržati se od konzumacije alkohola
  • prakticirati dijetu bogatu hranjivim tvarima
  • većinu dana u tjednu vježbati barem 30 minuta

Određene vrste namirnice nikako nisu dobre za bolesti jetre pa ih svakako izbacite iz prehrane: 

  • natrij (sol)
  • rafinirani ugljikohidrati, kao što su slatkiši, bijela riža, bijeli kruh ili drugi proizvodi od rafiniranih žitarica
  • zasićene masti, koje se nalaze u hrani kao što je crveno meso, punomasni mliječni proizvodi i pržena hrana
  • trans masti, koje su prisutne u prženoj hrani
  • sirove ili nedovoljno kuhane školjke mogu sadržavati bakterije koje vas mogu ozbiljno razboljeti
  • alkohol

*Prije uvođenja promjena u svakodnevnoj prehrani, potrebno je konzultirati se s liječnikom.