za 4 porcije
gotovo za 15 minuta
Sastojci:
- 1 žlica maslinova ulja
- 8 mladih patlidžana prerezanih na pola po dužini (ili dva obična patlidžana, narezana na kriške)
- 2 ljutike, nasjeckane
- 3 režnja češnjaka, nasjeckana
- po prstohvat soli i crnog papra
- 1 žličica suhog ružmarina
- 3 žlice balzamičnog octa
- 3 žlice sojina umaka ili coconut aminos (ako ne želite soju)
- 3 žlice javorova sirupa
- 1 žlica engleskog senfa
Za leću:
- 1 konzerva od 400 g zelene leće, procijeđene
- kora i sok 1 limuna
- šaka narezanog svježeg začinskog bilja (ja sam upotrijebio metvicu, bosiljak i peršin)
- po prstohvat soli i crnog papra
- šaka crnih maslina
Za posluživanje:
- motar ili divlje šparoge, pareni (po želji)
Priprema:
Ulje zagrijte u tavi s neprianjajućim dnom na srednje jakoj vatri. Patlidžane stavite u tavu, odrezane strane prema dolje, pa dodajte ljutiku, češnjak i začine.
Kuhajte 2 – 3 minute, odnosno dok patlidžani ne poprime lijepu zlatnu boju.
Zatim ih okrenite. Dodajte ružmarin, ocat, sojin umak, javorov sirup, gorušicu i 240 ml (1 šalicu) vode.
Smanjite vatru i ostavite da se tekućina reducira tako da poprimi izgled glazure, približno 5 minuta.
U međuvremenu u loncu pomiješajte sastojke za leću i stavite na najslabiju vatru da ih lagano zagrijete.
Kad patlidžani budu glazirani, poslužite ih s lećom i po želji s parenim motarom ili divljim šparogama.