Kad tijekom zimskih mjeseci mnogi obolijevaju od gripe i prehlade, Donatella Verbanac nam savjetuje da u svojoj prehrani prednost damo namirnicama koje su hranjive i ljekovite – onima koje će svojim djelovanjem očuvati i ojačati naš imunitet.
IZ MORA: Plava, masna riba preporučuje se osobama oslabljenog imuniteta zbog visokog sadržaja esencijalnih aminokiselina, koje sudjeluju u stvaranju protutijela, i dobrih omega-3 masnih kiselina, potrebnih za stvaranje protuupalnih čimbenika tijekom imunosnog odgovora. Konzumirajte češće i kamenice ili ostrige jer u njima se nalaze velike količine cinka (5 - 15 puta više nego u drugim namirnicama), a poznato je da je ovaj mineral neophodan za zdrav i uravnotežen imunitet.
IZ ŠUME: Iako gljive kvantitativno ne daju velike količine nutritivnih tvari, ipak daju mnoštvo različitih prehrambenih komponenti. Jedite bukovače jer su odličan izvor beta-glukana, koji je jedan od najjačih sredstava za jačanje imuniteta.
S POLJA: Ne izbjegavajte kupušnjače (kupus, brokula, kelj, cvjetača, raštika i prokulica) zbog neugodnog mirisa. Razlog tome su spojevi bogati sumporom koji osnažuju imunitet. Posebno je važan 3-indol-karbinol koji se danas istražuje kao jedna od vodećih komponenti u pronalaženju lijeka protiv maligne transformacije stanica debeloga crijeva.
IZ LONCA: Domaće juhe od mesa, kostiju i raznog povrća poznate su kao okrepljujući obroci. Iako njihova priprema uglavnom iziskuje dulje kuhanje, što uništava veći dio vitamina, juhe u konačnici ipak zadržavaju ostale nutritivno vrijedne komponente. Njihov se sadržaj u odnosu na prirodne namirnice vrlo malo mijenja – bolje rečeno, samo se preraspoređuje – i mnoge tvari, nakon finalizacije jela, nalazimo u vodenoj „fazi“ – kao otopljene komponente koje su organizmu dostupnije da ih iskoristi. U srednjoj Europi pravim lijekom protiv gripe smatra se juha od crvenoga luka. Razlog tomu je što je crveni luk bogat flavonoidima – antioksidacijskim spojevima, vitaminima C i E te mineralima cinkom i bakrom, koji jačaju obrambeni sustav organizma. U području Alpa, pak, poznata je juha od češnjaka koja se poslužuje i na nekim skijalištima. Takva juha predstavlja pravu riznicu hranjivih tvari koje podržavaju dobar imunitet i zdravlje dišnoga sustava.
IZ ČAŠE: Agrumi sadrže velike koncentracije vitamina C koji djeluje antioksidacijski i jača sposobnost organizma da se obrani od vanjskih patogena, bakterija, virusa i parazita. Može se reći da čaša svježe iscijeđenog soka citrusa na dan tjera doktora iz kuće van.