1. Ako za falafel koristite slanutak, svakako ga namačite barem 24 sata. Bit će mekši i lakše ćete ga izmiksati, a gotovo jelo bit će lako probavljivo i neće vam teško pasti na želudac.
2. Kada falafel pravite od kuhanih mahunarki ili žitarica koje su stajale u hladnjaku, obavezno ih prije upotrebe ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi jer se hladni sastojci lošije povezuju i ohladit će ulje u kojem se prže.
3. Ako u falafel dodajete svježe povrće, obavezno ga nasitno nasjeckajte ili naribajte prije dodavanja u smjesu. U protivnom, veliki će komadi povrća uzrokovati raspadanje smjese tijekom oblikovanja i prženja.
4. Smjesu za falafel dobro izmijesite rukama, a prije oblikovanja i prženja ostavite je da odstoji barem pola sata kako bi se okusi proželi i smjesa povezala.
5. Ako je smjesa vlažnija nego što biste to željeli, možete u nju dodati malo sitnih zobenih pahuljica koje će upiti višak tekućine. U smjesu koju ćete pržiti u dubokom ulju za upijanje viška vlage nikako nemojte dodavati krušne mrvice jer upijaju veliku količinu ulja i uzrokuju raspadanje okruglica tijekom prženja.
6. Za duboko prženje u ulju koristite mali lonac od inoksa u koji ćete dodati dovoljno ulja da okruglice u njemu plivaju – barem tri prsta od dna posude. Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri dok ne zamiriše. Postizanje idealne temperature ulja jedan je od najbitnijih koraka za uspješno prženje: ako je ulje nedovoljno vruće, okruglice će potonuti na dno posude, upiti puno ulja i raspasti se u komadiće, a ako je pak prevruće, izvana će izgorjeti, a iznutra ostati napola sirove. Stoga, provjerite je li ulje adekvatne temperature tako što ćete malu okruglicu smjese ubaciti u lonac – ako se ulje oko nje počne pjeniti i cvrčati, a ona se odmah izdigne na površinu, to je odličan znak i možete nastaviti pržiti. Ako se to ne dogodi, ulje morate još malo zagrijati.
7. Kad prenatrpate posudu za prženje okruglicama falafela, temperatura ulja će naglo pasti i one će potonuti na dno i raspasti se. Stoga, pržite manji broj okruglica odjednom – koliko će ih biti ovisi o veličini posude u kojoj pržite. No uvijek ostavite mjesta u posudi kako bi okruglice mogle neometano plivati dok se prže.
8. Falafel napravljen od namočenog slanutka vrlo je važno pržiti dok ne postane tamnije smeđe boje, a ne zlatne boje, kako se inače prže popečci i burgeri. Sirovi slanutak nužno je malo dulje pržiti u vrućem ulju kako bi se smjesa iznutra „skuhala“. Nedovoljno pržen tradicionalni falafel uzrokovat će kod nekih ljudi tegobe u probavi.
9. Nakon prženja, vadilicom falafel prebacite na tanjur obložen kuhinjskim papirom kako bi se višak ulja ocijedio. Mali trag ulja oko svake okruglice znak je da je ulje bilo odgovarajuće temperature, te se stvorila zaštitna korica pa falafel nije mastan iznutra. Ako se trag ulja širi oko svake okruglice u širokom krugu, to znači da ulje nije bilo dovoljno zagrijano i okruglice će biti masne.
10. Gotova smjesa za falafel od namočenog slanutka može se zamrznuti, kao i već oblikovane nepržene okruglice ili višak već isprženog falafela. Moj savjet je da uvijek ispržite svu smjesu odjednom i zamrznete već gotov falafel – na taj način zamrznute okruglice trebate samo podgrijati u pećnici ili još jednom kratko uroniti u vruće ulje prije posluživanja.