Um i tijelo neodvojivi su u procesu mršavljenja, ako na duge staze želimo održati dobre rezultate i naravno - zdravlje. No često ne znamo koje je korake potrebno prve napraviti, kome se obratiti, a i kada započnemo proces, kako ostati motivirani. Edukacija je ključ, stoga je kvalitetan pristup gubitku kilograma bila tema Sensa #životuživo pop‑up eventa koji je treći put okupio snažne žene iz različitih poslovnih sfera, autentičnih osobnih afiniteta, ovoga puta u kolaboraciji s tvrtkom Pileje i platformom o zdravlju Um Tijelo I Zdravlje.

Kako biti zadovoljan brojkom na vagi i voditi zdrav i uravnotežen život, savjetovale su naše panelistice dr. med. Helena Šimurina, mag. nutr. Andrea Bilandžija, Life, energy and body coach Snježana Gottstein te osobna trenerica Andrea Solomun

Uvodno na ovu temu postavili smo nekoliko pitanja pratiteljima Sensinog Instagrama kako bismo istražili njihov pogled na mršavljenje. Rezultate ankete na Instagramu na početku panela pročitala je glavna urednica Sense Izabela Vrtar. Na pitanje: 'Jeste li ikada pokušali skinuti višak kilograma?' , čak 89% pratitelja odgovorilo je DA. Kad je riječ o rigoroznoj dijeti, odnosno gladovanju, čak je 40% osoba odgovorilo da se bar jednom odlučilo za tu metodu, a preko 66% ljudi reklo je kako ima problem s motivacijom. 

Sensa Pop up - Velvet_RG (21).JPG
Robert Gašpert Izabela Vrtar, Sonja Glumbić, Helena Šimurina, Andrea Solomun, Andrea Bilandžija i Snježana Gottstein

Sensa Pop up - Velvet_RG (47).JPG
Robert Gašpert Sensa pop-up event #životuživo održao se u Velvet cafeu

Helena Šimurina

Liječnica, specijalist obiteljske medicine koja zdravlju pristupa holistički, objasnila je koliko je važno zdravlje staviti na prvo mjesto - za opću dobrobit i sretniji život. 

Zadnjih godina primjećujem zaokret ka pametnijem načinu mršavljenja. Ljudi se više okreću zdravlju, umjerenijim i postepenim promjenama. Kroz edukacije i razgovore sa stručnjacima odmiču se od rigoroznih, instant dijeta jer su svjesni štete koju one rade tijelu te da promjena u kilaži stečena kratkom dijetom neće biti dugog vijeka. Kroz razgovor s pacijentima pokušavam doći do razloga koji ih dovodi do emocionalnog jedenja. U obzir moramo uzeti više toga; prolazi li osoba kroz hormonalne promjene, ima li poremećaj spavanja ili probleme s probavom, osjeća li nezadovoljstvo zbog određenih neuspjeha, je li izložena stalnom stresu... Kroničan stres jedan je od razloga epidemije pretilosti koja je danas prisutna. Događaju se promjene u našim neurotransmiterima i hormonima. Kronični stres s visokim kortizolom remeti i druge funkcije u životu – smanjuje libido, kvalitetu sna i probave, često nas potiče da utjehu pronađemo u hrani ili nekoj drugoj ovisnosti... Po meni, ključ je u individualnom pristupu pacijentu i otkrivanju uzroka njegove prekomjerne težine. Savjetujem, također, da osvijeste koliko je važan njihov crijevni mikrobiom, koliko mu je važno dati hranu koju voli - vlakna, voće i povrće. Šećer i stres ga ubijaju. Primjerice, na mikrobiom možemo gledati kao na svog kućnog ljubimca. Njemu ne biste dali ono što mu šteti, zar ne? Isto tako nemojte ni sebi. I još nešto - riječ 'moram' zamijenite riječju 'biram'. Biram biti zdrava, biram vježbati...

dr. med. Helena Šimurina
Robert Gašpert dr. med. Helena Šimurina

Andrea Bilandžija

Nutricionistica s velikim iskustvom, posebice u pristupu zdravijem mršavljenju, ne uči svoje klijente da broje kalorije, već razbija mitove o hrani i uči ih novim, zdravijim navikama. 

Previše se gricka tijekom dana, zbog previše obaveza, nedostatka isplaniranih kuhanih obroka... Često se jede nesvjesno, gutamo, ne žvačemo, ne uživamo u hrani, a iznimno je bitno na vrijeme prepoznati osjećaj gladi i pojesti kvalitetan obrok. U svojoj praksi ne učim osobu da broji kalorije. Okrećemo se osvještavanju količina, porcija, zdravijim i kvalitetnijim namirnicama, kako vizualno, na tanjuru izgleda hrana koja je dobra za nas. Smatram da pristup treba pojednostaviti jer bez njega nema održivosti. Malim promjenama koje radimo u kontinuitetu činimo najbolje za svoje tijelo i osiguravamo mu zdravlje. Ono u što smo nekad vjerovali, danas znamo da su mitovi - npr. ne smijemo jesti nakon 18 sati, doručak je najvažniji obrok u danu, najvažnije je izbaciti gluten iz prehrane...Treba osvijestiti svoje signale i potrebe. Ako čovjek 50 godina nije nikad jeo ujutro, ne želim mu u svojoj praksi to početi nametati jer je kontraproduktivno. Ono što uspijeva na duge staze je modificiranje postojećih navika i podizanje njihove kvalitete. 

mag. nutr. Andrea Bilandžija
Robert Gašpert mag. nutr. Andrea Bilandžija

Snježana Gottstein

Life, energy i body coach objasnila je kojim si energetskim tehnikama možemo olakšati promjenu navika, a samim time i mršavljenje. 

Ono što kreira naš život su naša uvjerenja. Skupljamo ih od djetinjstva i često ih nismo ni svjesni, a naš se život odvija prema njima. Na primjer, ako imamo uvjerenje da se hrana nipošto ne baca i uvijek moramo pojesti sve na tanjuru, zaboravit ćemo pitati svoje tijelo odgovara mu li to uopće. Često količina hrane na tanjuru bude veća nego što nam je potrebno. Također, puno radnji u danu zapravo radimo automatski, a tako se i hranimo, ali ako zastanemo, upitamo tijelo: 'Što bi ti sada?', ono će nam odgovoriti. Ono se ili buni reakcijama protiv obroka ili pokazuje da mu nešto odgovara. Kada ne znamo što nas uistinu koči, a želimo promjenu, izvrsna tehnika oslobađanja je Access Bars. Dodirom 32 točke na glavi, od kojih svaka predstavlja jedno životno područje, otpuštamo 'smeće' koje se u nju nataložilo - negativne osjećaje, uvjerenja, stavove. Prvo ćete se osjećati drugačije, a potom ćete uočiti da se događaji u budućnosti neće se odvijati na temelju prošlih iskustva, jer su se ona otpustila. 

Life, energy and body coach Snježana Gottstein
Robert Gašpert Life, energy i body coach Snježana Gottstein

Andrea Solomun

Osim što je osobna trenerica, Andrea je i izvrsna motivatorica koja svakodnevno na društvenim mrežama inspirira svoje pratitelje na promjenu životnog stila i upozorava na važnost kretanja. 

Kad smo bili djeca kretanje nam je bilo sastavni dio života, zabavljalo nas je i nismo razmišljali o mršavljenju. Zato uvijek klijente prvo pitam što zaista vole raditi fizički, u čemu uživaju. Nekome je to nogomet s dečkima, nekome pilates, netko voli odlaske u prirodu, planinarenje... Svi imamo nešto što fizički volimo raditi, ako nemamo, bilo bi dobro da to pronađemo i pokušamo ukomponirati u svoj raspored kako bi postali zadovoljniji s idejom kretanja kao takvom. A onda, naravno, valja razmisliti o onome što je 'manji užitak' - treninzi snage uz pomoć kojih izgrađujemo tjelesnu masu. Također, da bi se to dogodilo, moramo bogato i nutritivno jesti te kvalitetno spavati. Treći dio na koji obraćam pažnju je dio tijela s kojom osoba ima problem, npr. bol u ramenu koje se želi osloboditi. Kad sve te dijelove objedinimo i na njima radimo, postajemo funkcionalna bića. Uvijek naglašavam funkcionalnost prije estetike. Ona je samo bonus. Kako biti discipliniran i ne odustajati od treninga? Svatko mora pronaći svoje ZAŠTO! To za vas može biti i mršavljenje i lijepo tijelo - to je u redu, ali nije održivo. Ako, pak, pomislite: 'Dižem ove bučice iznad glave kako bih imala lijepe ruke, ali i zato da mogu podići svog unuka u ruke', tada je to motivacija koja vas pokreće na dulji vremenski period. 

Osobna trenerica Andrea Solomun
Robert Gašpert Osobna trenerica Andrea Solomun

Kako nam je bilo na Sensa pop-up eventu pogledajte u galeriji:

Robert Gašpert TREĆI SENSA POP-UP EVENT