Jedna od uočljivijih tjelesnih promjena koje nastupaju u četrdesetim godinama života svakako je kod mnogih, pogotovo u žena koje su iskusile trudnoću, povećanje trbušne mase ili gubitak elastičnosti kože na tom predjelu uz gubitak mišićnog tonusa te pojava strija. Suočiti se s njime može biti prilično izazovno, ali uz obaveznu dozu upornosti i pravilan plan te dosljednost pri njegovom iznošenju moguće je nastaviti održavati odgovarajuću formu.

Ne zbog fizičkog dojma već zbog generalnog zdravlja. Previše masnih naslaga izlaže riziku od raznovrsnih zdravstvenih komplikacija poput dijabetesa, bolesti srca, visokog krvnog tlaka, povećanog rizika od moždanog udara… Upravo je zbog toga bitno posvetiti se i tom predjelu tijela te djelovati što ranije. Osim kretanja koje bi trebalo biti sastavnim dijelom svačije rutine, svakako je nužno voditi brigu i o prehrani. Donosimo vam namirnice koje biste svakako trebali uključiti u nju.

BOBIČASTO VOĆE

Borovnice, maline, jagode i drugo bobičasto voće bogato je antioksidansima i vlaknima koja pomažu u regulaciji šećera u krvi i poboljšanju metabolizma. Preporučuje se konzumirati ga svakodnevno, a dovoljna je porcija od jedne šake (oko 100-150 grama) bobičastog voća dnevno u kombinaciji s drugim namirnicama poput jogurta. Započnite dan laganim smoothijem i budite kreativni u svojim kombinacijama.

ZAČINI

Nikako ne treba omalovažavati određene začine i njihove utjecaje na cjelokupno zdravlje, a to se prvenstveno u ovom slučaju odnosi na cimet, đumbir i kurkumu.

Dok cimet pomaže pri stabilizaciji razine šećera u krvi, a dobro ga je popiti s mlakom vodom u koju se dodaje limun i med; đumbir i kurkuma imaju protuupalna svojstva i mogu pomoći u smanjenju abdominalne masti.

ZDRAVE MASTI

Maslinovo ulje izvrsno je za kuhanje i kao preljev za salate, bogato je mononezasićenim mastima koje su korisne za zdravlje srca jer pomažu smanjiti loš LDL kolesterola bez snižavanja dobrog HDL kolesterola. Preporučuje se da 25-35% ukupnih dnevnih kalorija dolazi iz masti, pri čemu bi većina trebala biti iz mononezasićenih i polinezasićenih izvora, a koji su osim maslinovog ulja omega- 3 kiseline.

Zdrave se masti nalaze i u orašastim plodovima pa se, poželite li grickalicu sjetite zdravih alternativa. To su bademi, orasi, chia i lanene sjemenke koje lako možete kombinirati i s bobičastim voćem.

CELER I MRKVA

Odličan su izbor za uključiti u zdravu prehranu. Termički obrađeni ili sirovi mogu pomoći u postizanju ravnijeg trbuha zbog svojih niskokaloričnih svojstava, visokog sadržaja vlakana i drugih hranjivih tvari koje podržavaju mršavljenje i zdravlje probavnog sustava. Celer sadrži prehrambena vlakna koja pomažu u osjećaju sitosti i smanjuju apetit. Kako se sastoji od preko 90% vode pomaže i pri hidrataciji tijela. A, dobra hidratacija može spriječiti zadržavanje vode i nadutost.

Dok je korisno obratiti pažnju na ove namirnice, nikako ne treba zaboraviti i na važnost vježbanja. Rutina treba sadržavati svakodnevne vježbe; dovoljno je započeti hodanjem ili istezanjem. Vitalnost je dio i psihičkih odluka jer zahtjeva predanost no ona je nužna kako bismo podigli vlastitu kvalitetu života.