1 cvjetača srednje veličine
1 češanj češnjaka
2 žlice listića svježeg peršina
250 g kuhanog slanutka
2 žlice sjemenki chije
sol i svježe samljeven papar
10-ak žlica sitnih zobenih pahuljica
nekoliko žlica maslinova ulja
Za umak
150 g indijskih oraščića
1 žlica delikatesnoga kvasca
1 žlica jabučnoga octa
1 limun, svježe iscijeđen sok
80 ml vode
prstohvat soli
Cvjetaču očistite, narežite na manje komade i skuhajte na pari. Ostavite da se malo ohladi. Za to vrijeme oljuštite i nasjeckajte češnjak te nasjeckajte peršin. Cvjetaču stavite u blender ili električnu sjeckalicu i smiksajte u pire. Izvadite u zdjelu pa smiksajte i kuhani slanutak, ali tako da ostane i krupnijih komadića. Dodajte pireu od cvjetače, posolite i popaprite te dobro promiješajte.
Umiješajte chiju, češnjak, peršin i onoliko zobenih pahuljica koliko je potrebno da se smjesa može oblikovati, ali da je i dalje meka. Oblikujte polpete. U velikoj tavi zagrijte žlicu maslinova ulja pa na njemu pržite polpete, po 2 - 3 minute sa svake strane, da bi dobile hrskavu koricu. Nemojte pretrpati tavu polpetama kako biste ih mogli lakše okretati. Pržene polpete stavite na papirnati ubrus da upije višak masnoće. U tavu dodajte ulje i nastavite pržiti dok ne potrošite svu smjesu. Poslužite s kremastim umakom.
Polpete možete ispeći i u pećnici: stavite ih u veliku posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i lagano premažite maslinovim uljem pa pecite 15 minuta na 200 °C. Potom ih okrenite, lagano nauljite s druge strane i pecite još 15 minuta. Za pripravu umaka u manjem loncu zagrijte 3 šalice vode. Kad zakipi, u vodu ubacite indijske oraščiće i kuhajte 15 minuta. Ocijedite ih i stavite u blender, dodajte delikatesni kvasac, jabučni ocat i pola limunova soka pa posolite i smiksajte. Kušajte pa, prema ukusu, dodajte ostatak limunova soka; želite li rjeđi umak, umiješajte još malo vode.