Kao zagovornica zdravih navika, Camila Alves McConaughey čvrsto vjeruje kako su potrebne tek male, ali regularne i konzistentne promijene kojima svakodnevno možemo poboljšati kvalitetu života. Jedna od njih je i izbacivanje namirnica koje više štete no što doprinose vitalnosti naših tijela. Prirodni suplementi koje stoga uvodi, izvor su potrebnih hranjivih tvari, a pritom ne samo kako poboljšavaju okus, već štite organizam i pomažu održavati tjelesnu formu. Donosimo vam stoga nekoliko sastojaka kojima iz prehrane možete izbaciti šećere i ostale sastojke koji su česti uzročnici uvećanja tjelesne težine.

UMJESTO MAJONEZE

Premda je majoneza jedan od omiljenih sastojaka, a posebno pri izradi sendviča, visoko je kalorična i bogata masnoćama te može negativno utjecati na kolesterol. Umjesto nje, Camila Alves McConaughey preporučuje namaz od avokada ili humusa. Njima se dodaje kremasta tekstura, obogaćuje paleta okusa, a dodatno doprinose poboljšanju zdravlja ne šteteći liniji.

Poznat kao izvor vlakana koji utječe na smanjenje kolesterola, avokado može pomoći pri gubitku viška kilograma. Premda je kaloričan, studije pokazuju kako njegovo uključivanje u prehrambene navike potiče osjećaj sitosti, a čime se umanjuje želja za prejedanjem.

Hranjivi slanutak, osnova je humusa pa ne čudi kako je riječ o dobrom izvoru proteina koji također ima antioksidacijska svojstva te je bogat magnezijem i vitaminima C i B6. Upravo je koristan vitamin B6 jer je neophodan za metabolizam aminokiselina, a što ga čini ključnim za sintezu proteina. Kako pomaže u razgradnji glikogena (rezervnog oblika glukoze) i masnih kiselina, važan je saveznik u povećanju energije kroz hranu.

Wiese/face to face / Face to Face / Profimedia Camila Alves McConaughey

UMJESTO ŠEĆERA

U pečenim proizvodima poput kolača koristite – izgnječene banane ili nezaslađenu jabučnu kašu, kao prirodne zaslađivače. Camila Alves preporučuje sljedeće: „koristite otprilike omjer jedan naprema jedan, kada zamjenjujete šećer, a sa jabučnom kašom. Smrskana banana najčešće je polovica količine šećera koju recept zahtjeva.“ Na svojem blogu naziva Women of Today pritom dodaje i kako ovi sastojci doprinose vlažnosti i mekoći slatkih pečenih proizvoda.

Premda mnogi imaju naviku koristiti rafinirani šećer sa svojom šalicom kave, umjesto toga dodajte žličicu meda. Ovaj prirodni zaslađivač sadrži i fruktozu i glukozu, koji se sporije apsorbiraju u krvotok nego rafinirani šećer, što može rezultirati manjim naglim porastom nivoa šećera u krvi.

UMJESTO PARMEZANA

Želite li oplemeniti svoje prehrambene navike nekim veganskim elementima ili tražite slasnu zamijenu za sir, tada je za vas idealan izbor prehrambeni kvasac. Deaktivirane stanice kvasca, u obliku pahuljica ili praha, blage su orašasto sirne arome te ne sadrže gluten pa su stoga pogodne za one koji mu nisu skloni. Ujedno sadrže željezo, cink i selen, kojima doprinose zdravlju organizma prirodnim unosom.

Za idealno jelo s tjesteninom ili kao dodatni pojačivač okusa zapečenog povrća dovoljno je samo nekoliko prstohvata ove namirnice i zaboravit ćete na do sada korišteni parmezan.