Drevni sustav indijske tradicionalne medicine poznaje tri osnovne bioenergetske sile ili principa u ayurvedi te tri doshe. One su Vata, Pitta i Kapha a predstavljaju različite kombinacije pet elemenata (eter, zrak, vatra, voda i zemlja) prisutnih u Svemiru te ljudskom tijelu.

Kapha dosha nosi karakteristike vode i zemlje poput težine, stabilnosti, hladnoće, gustoće i vlažnosti te igra ključnu ulogu u održavanju strukture i ravnoteže u tijelu. Pruža strukturu i otpornost, koheziju potrebnu za održavanje određenog oblika. Kapha dodatno hidrira sve stanice i sustave, podmazuje zglobove, vlaži kožu, održava imunitet i štiti tkiva. Često se povezuje s energijom vode, ljubavi i suosjećanjem.

Prehrana je primjerena Kapha tipovima ljudi čije je tijelo snažno i kompaktno, a ističu se širokim kukovima i prsima te ih krase istaknute, velike oči. Zrače ravnotežom pa Pitta i Vata tipovi vole boraviti u njihovoj okolini. Nisu skloni aktivnom životu, ali su vrlo ustrajni i mogu se posvetiti te fizički sjajno izdržati i najintenzivnije oblike vježbanja.

Kapha dijeta pogodna je za one koji imaju problema s viškom sluzi, šlajma, težine u tijelu, pate od začepljenja sinusa i umora. Mnogi za njom posežu tijekom proljeća, ali ona pomaže pri očuvanju i jačanju organizma pa je pogodna i u zimskom periodu.

Želite li iskušati ovaj način prehrane vodite se sljedećim pravilima:

Konzumirajte mlijeko s niskim udjelom masti te ga uvijek prije toga prokuhajte. To ga čini lakšim za probavu. Korisno je u mlijeko dodati kurkumu ili đumbir.

Jedite laganije voće poput jabuka i krušaka. Izbjegavajte teško i kiselo voće poput naranči, banana, datulja, ananasa, kokosa, lubenica i avokada.

Smanjite unos proizvoda sa šećerom, ali slobodno nastavite konzumirati med jer on unosi ravnotežu u organizam.

Grahorice, osim tofua su sve dopuštene, ali ne i orašasti plodovi, koje valja izbjegavati.

Od žitarica valja povećati unos ječma i prosa, al ne pšenice i riže koje treba tijekom perioda Kapha prehrane izbaciti.

Dopušteni su svi začini, osim soli.

Pokušajte u potpunosti umanjiti konzumaciju rajčice, tikvice, krastavca i slatkog krumpira.

Kapha tipovima potrebno je mnogo sna, a najaktivniji su u rano jutro pa im dan započinje najkasnije u 6:00 sati. Inspirirano time, pokušajte u periodu prakticiranja ovog tipa prehrane ranije poći na počinak, uz preporuku od minimalno sedam sati sna. Potom je korisno dan započeti fizičkom aktivnošću te tuširanjem. Ostale navike prilagodite ovom ritmu, no posljednji obrok u danu konzumirajte do 18:00 sati.