Ako ste često zabrinuti, anksiozni i preopterećeni, donosimo vam 8 važnih podsjetnika koji vam mogu pomoći da se smirite:

  1. Niste sami, svi ponekad osjećaju anksioznost. Traženje podrške i fokusiranje na pozitivno može vam pomoći u smanjenju tog osjećaja.
  2. Neće trajati vječno, ovaj osjećaj će uskoro proći.
  3. Imate dovoljno snage da izađete iz ovog stanja. Ne dozvolite da anksioznost definira vaš život i negativno utječe na njega. Ne poistovjećujte se s tim osjećajem. Vježbajte tehnike opuštanja - vježbe disanja, mindfulness i meditaciju. 
  4. Možete preusmjeriti svoje misli. Odvratite ih od brige, radite nešto što vam potpuno zaokuplja pažnju, bilo da "prisilno" prebacite svoje misli u pozitivnom pravcu. To može biti kroz neku vrstu kreativnog izražavanja, vježbanje ili što god vam pričinjava zadovoljstvo.
  5. Vi ste vrijedni pažnje i suosjećanja. Ponašajte se s ljubaznošću i razumijevanjem prema sebi. Okružujući se pozitivnim ljudima koji vas podržavaju, shvaćate da postoji i 'drugačiji način'. 
  6. Samo vi možete kontrolirati svoje postupke i reakcije. Ovo može biti oslobađajuća vijest jer vam omogućava da se fokusirate na ono što možete promijeniti.
  7. Samo vi možete pronaći rješenja za svoje probleme. Kada se pojavi anksioznost, može vam se činiti da nema izlaza. Međutim, važno je zapamtiti da problemi uvijek imaju rješenja, čak i ako nisu vidljiva na prvu.
  8. Ako napravite greške, učite iz njih. Pravljenje grešaka je prirodan dio života. Ako odlučite učiti iz njih, a ne se samo iznova kritizirati, možete rasti i razvijati nove vještine.

Napomena: Ukoliko primjećujete da anksioznost i briga negativno utječu na vaš život, važno je potražiti savjet stručnjaka.