Mnoga su istraživanja do sada pokazala kako regularno vježbanje pomaže pri očuvanju gubitka mišićne mase tijekom prirodnog procesa starenja, ali učinkovito djeluje i na zdravlje kostiju, zglobova te umanjuje rizik od kardiometaboličkih i kroničnih bolesti. Najbitnije; doprinosi mentalnom zdravlju i kvaliteti života.

Premda je mnogima teško odvažiti se i započeti uvođenje rutine vježbanja, postoje vrlo jednostavni načini na koje to možete učiniti. Čak i ako je prošlo dosta vremena od vaših prošlih aktivnosti, dovoljno je uvesti tek jedan ključan segment. Volja pri tome igra najveću ulogu, a što može potaknuti više od održavanja vitalnosti i zdravlja tijela? Ne zaboravite kako tijelo pamti. One aktivnosti koje su ranije bile dijelom vaše svakodnevice sada imate priliku nadograditi uz 5 jednostavnih načina.

ISTEZANJE

Govorili smo već o blagodatima ovog načina vježbanja, a jedna od važnijih prednosti, osim toga što nije zahtjevan i ne krade previše vremena, jest što vam nudi upoznati se ponovno s vlastitim tijelom i osjetiti granice koje su u njemu sada prisutne. U kojim dijelovima pruža otpor? Osjećate li pritom neugodu ili bol? Izvrsna je aktivnost za zagrijavanje, a može biti tek početak neke nove rutine kojom ćete si naučiti uspostaviti ritam zahvaljujući razumijevanju vaših trenutnih, fizičkih sposobnosti. Dovoljno je posvetiti istezanju 15 minuta svakoga dana, uz pravilno disanje i koncentraciju na pokret. Želite li zadržati laganiji pristup, nakon istezanja odvojite barem pola sata za šetnju. Ne samo kako ćete si tako potaknuti rad cirkulacije, dobit ćete i priliku odvojiti vrijeme za sebe i pročistiti misli.

BICIKLIRANJE

Pogodno je za one koji žele postepeno gubiti težinu, a bez opterećivanja gležnjeva koji pritom ne nose cijelu težinu. Sama aktivnost potiče jačanje mišića, a posebno nožne te one stražnjice. Istraživanja također ukazuju na doprinose krvožilnom sustavu poput sprječavanja oteklina nogu zahvaljujući potpori elastičnosti vena.

Ne morate se njime nužno baviti vrlo sportski. Nudi vam priliku boravka u prirodi, a može se raditi i grupnu tj. u društvu. Sljedeći put kad poželite otkriti neko novo odredište u svojoj blizini, odlučite se za bicikliranje. Ako nemate bicikl, uvijek možete odabrati malo vježbanja na onome u teretani, a gdje također, zahvaljujući podešenjima, kontrolirate opterećenje i zahtjevnost vježbanja.

PLIVANJE

Zbog niskog opterećenja, ovaj tip treninga idealan je za one koji imaju problema sa zglobovima ili kostima. Plivanje nudi i priliku za opuštanje i vježbanje upravo tih područja jer boravak u bazenu pogodno je i za druge aktivnosti. Držanjem uz rub bazena, lako ćete razgibati noge i potaknuti rad mišića odrađivanjem nekoliko vježbi, koje vam može preporučiti i liječnik.
Redovno plivanje poboljšava kardiovaskularnu kondiciju, jačajući srce i krvne žile, a što smanjuje rizik od srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska i drugih kardiovaskularnih problema koji su češći kod starijih osoba.

PLES

Trenutno najinteligentnija žena na svijetu Marylin vos Savant istaknula je važnost zajedničkih aktivnosti kao jednu od osnovnih tajni uspješnog braka. Ples je upravo u toj kategoriji, a ne mora se nužno odnositi samo na brak kao odnos. Kroz njega se nudi prilika upoznati nove ljude i provesti vrijeme s prijateljima te nekim drugim članovima obitelji. Ne samo kako ćete se zabaviti već ćete dobiti priliku odraditi blagi kardio trening.

Ples naime svakako počinje zagrijavanjem i istezanjem, a potom nastavlja podizati energiju, iznimno utječe na držanje i korigira kralješnicu, a često se ističe i njegova uloga u umanjenu i usporavanju simptoma bolesti poput Parkinsonove. Ponekad sadrži i složene pokrete koji zahtijevaju dobru koordinaciju i ravnotežu pa se time i one poboljšavaju te se smanjuje rizik od padova i ozljeda.

Odlučite li se na novi element vježbanja kako biste poboljšali zdravlje i održali skladnu fizičku formu, svakako se posavjetujte i sa svojim liječnikom. Nakon što nanovo upoznate vlastito tijelo, sami ćete znati prepoznati koliko i kojih aktivnosti vam je potrebno kako biste se osjećali što ugodnije i primijetili rezultate.