Kada naše tijelo i emocije postanu ‘užareni’, u pomoć pristižu namirnice, biljni pripravci i začini koji, prema drevnom indijskom učenju, vraćaju ravnotežu. Za potpuni učinak, nekoliko minuta dnevno posvetite opuštajućoj i rashlađujućoj ...

Ajurveda, drevna indijska znanost o zdravlju i životu, propisuje za svako godišnje doba jedinstvenu prehranu i poseban način življenja u cilju održavanja uravnoteženog zdravlja. Tako Grishma Ritucharya, savjeti za ljetni životni stil, pomaže u prevladavanju stresa i napora koje mogu donijeti vrući ljetni dani. Savjeti se ne odnose samo na naše tijelo nego i na naš um i emocije, koji bi inače mogli postati „užareniji“, a mi skloniji ispadima ljutnje i svađama Chaas je malo rjeđi, a priprema se tako što se u razrijeđen jogurt doda prepržen kumin, gorušica, češnjak i đumbir, s malo korijandrova lišća za ukras. Ovaj je napitak izvrstan za probavu, pijte ga oko podne. Ako ljeti osjećate neugodu u očima ili ako imate problema s kožom, pripremite ružinu vodicu koja će vas istovremeno i rashladiti i opustiti svojim prekrasnim mirisom. Možete je kapati u oči, namočenom vatom osvježavati lice tijekom dana, ali i koristiti u osvježavajućim napicima. Uberite latice organski uzgojenih ruža, po mogućnosti dva do tri sata nakon svitanja, kad se osuši rosa. Detaljno ih operite, stavite u veliki lonac te zalijte destiliranom vodom, tek toliko da ih prekrijete. Kuhajte na laganoj vatri u poklopljenom loncu dok latice ne izgube svoju boju, a voda postane obojena. Na površini ćete moći uočiti i ružino ulje. Ostavite neka se ohladi, a potom procijedite i spremite u zrakopraznu posudu, po mogućnosti držite u hladnjaku radi duljeg vijeka trajanja.
Tijekom ljeta naša probavna vatra (agni) slabi. Da ne biste preopteretili probavni sustav, neka vaši obroci budu lagani, ručajte oko podne i nemojte jesti nakon zalaza sunca. Neka vaša ljetna trpeza bude krcata svježim voćem i povrćem te svježe iscijeđenim sokovima. U velikom luku zaobilazite kavu, gazirana i alkoholna pića jer dehidriraju tijelo i povećavaju mogućnost pojavljivanja probavnih smetnji poput žgaravice. Također, izbjegavajte ledena pića jer koliko god smatrali da će nas osvježiti, u krivu smo. Ona samo predstavljaju šok za organizam, gase probavnu vatru i time mogu uzrokovati nakupljanje toksina.
U pripremanju jela i napitaka što više koristite rashlađujuće začine kao što su korijandar, kardamom, anis i kim. Da biste si pomogli tijekom vrućina, kada vam se ne jede cijeli obrok, a rado biste nešto „ubacili“ u sebe, posegnite za osvježavajućim napicima s indijskog potkontinenta. Izbor je uistinu raznovrstan. Ako želite uživati u malo drukčijoj inačici limunade, probajte shikanji. U vodu u željenom omjeru dodajte svježe iscijeđen limunov sok, malo crne soli, praha od preprženog kumina te prirodno sladilo, po mogućnosti sucanat (nerafiniranu šećernu trsku), zbog njegovog visokog sadržaja minerala i vitamina. U početku će vam okus možda biti neobičan, no čim se naviknete, više nećete moći bez njega. Ovo je prirodno izotonično piće koje pomaže u probavi.
Da bismo izdržali „pasje“ vrućine, drevna jogijska znanost preporučuje rashlađujuće pranajame poput sheetali i sheetkari. Možemo ih izvoditi bilo kad i bilo gdje, osim u zagađenom okruženju. Za sheetali pranajamu uvijte strane jezika prema unutra tvoreći tubu i udahnite kroz jezik, uvucite jezik, zatvorite usta te izdahnite kroz nos. Ako vam to ne uspije, opuštenog jezika stisnite zube i udahnite kroz usta kroz rupe među zubima, zatvorite usta te izdahnite na nos (sheetkari). Ponovite 10 do 15 puta.