Kada su istraživanja pokazala da u skandinavskim zemljama živi najmanje pretilih ljudi na svijetu, mediteranska prehrana dobila je ozbiljnu konkurenciju. Zavirili smo u sjevernjačku kuhinju i pronašli osam najboljih namirnica za ...
Skandinavska kuhinja zbog ribe je bogata omega-tri masnim kiselinama, zbog povrća koje uspijeva u surovim uvjetima vitaminima, a zbog tradicionalnih raženih krekera vlaknima.
Zavirili smo u Švedsku, Dansku, Finsku, Norvešku, ali i Skandinaviji susjednu Nizozemsku te pronašli osam lako dostupnih namirnica. Naime, bogatstvo krajolika u Hrvatskoj omogućuje da se u nas razvijaju različite kulture – od onih koje zahtijevaju sunce do onih koje više vole vlažne livade svojstvene sjeveru. Uvrstite ih već sutra u prehranu, a krećete li u inozemstvo, nabavite i druge prehrambene favorite Skandinavije poput repičina ulja i marmelade od barske kupine.
Šipak
Uz to što je bogat željezom i masnim kiselinama, najveća dobrobit šipka su velike količine vitamina C koji se ne gubi kuhanjem. Ipak, njegova količina u proizvodima od šipka s vremenom se smanjuje. Sjevernjaci se ponose receptima za marmeladu i juhu od šipka.
Sladić
Nizozemskoj je sladić ono što je Beligiji čokolada, a prosječni Nizozemac na godinu konzumira dva kilograma različitih proizvoda od ovog slatkog korijena. Najpoznatiji su bomboni od ulja sladića koji ublažavaju grlobolju i upalu dišnih puteva, mogu se nabaviti i u našim trgovinama.
Kopar
Kao što se u nas podrazumijeva uz ribu poslužiti maslinovo ulje i nasjeckani češnjak, tako se u Švedskoj podrazumijeva ribu poslužiti s nasjeckanim svježim koprom. Kopar potiče probavu, a lako ćete ga uzgojiti doma u teglici.
Vlasac
Vlažne skandinavske livade idealan su dom vlascu, najprofinjenijem predstavniku porodice luka. Bogat je vitaminima C i A. Iako nema jako medicinsko djelovanje poput svojeg brata češnjaka, blažim okusom oduševljava nepce. Skandinavci ga nasjeckanog poslužuju s mliječnim proizvodima i kuhanim jajima.
Kupusnjače
Kelj kakav danas nalazimo na policama trgovina stvorili su belgijski vrtlari u 18. stoljeću. Kao zimsko povrće, najukusniji je i najbogatiji nutrijentima zimi. Istraživanje Sveučilišta u Oslu svrstalo je kelj, zajedno s kupusom, na vrh liste povrća s najvećom količinom antioksidansa.
Korijen celera
Ne bi bilo ništa čudno da neki povjesničar zaključi kako je narodna izreka: Gdo na srcu ima feler, navek mora jesti celer, u Hrvatsku došla sa sjevera. Krem-juha spravljena od ovog aromatičnog korijena koji odlično podnosi oštru klimu ondje je ukusna poslastica svih restorana. Korijen je izvrstan diuretik, bogat dijetalnim vlaknima, mineralima i vitaminima.
Krekeri od raženog brašna
Krekeri od raženog brašna nekada su se smatrali hranom siromaha, a danas se mogu naći u svakom skandinavskom kućanstvu. Bili su glavna hrana na vikinškim lađama jer se nisu kvarili tijekom dugih mjeseci ratovanja. Raženo brašno sadržava više kalcija, željeza i bjelančevina od pšeničnoga.
Riba
Sirova, soljena, sušena, ukiseljena, termički obrađena i marinirana riba uz divljač je omiljena namirnica ljudi sa sjevera. Haringa, bakalar, losos, skuša, pastrva samo su dio riblje obitelji koja bogatstvom omega-tri masnih kiselina svrstava Skandinavce među najzdravije ljude na svijetu.